МВнР обеща ответни действия след забраната на българския клуб в Битоля

Снимка: МВнР

Северномакедонските власти взеха решение да заличат регистрацията на българския културен клуб в град Битоля

България ще окаже всевъзможна подкрепа на българските културни клубове в Северна Македония, един от които, носещ името на Иван Михайлов и намиращ се в Битоля, вчера бе заличен официално от регистрите. Това обещание дойде от страна на Министерството на външните работи, чиито представители дадоха редовния си седмичен брифинг, пише news.bg.

В сряда северномакедонските власти взеха решение да заличат регистрацията на българския културен клуб в град Битоля, носещ името на покойния лидер на ВМРО Иван (Ванчо) Михайлов. Причината, изтъкната от Скопие - името на Михайлов носило "фашистка" конотация, а де юре забраната на културният ни клуб се базира на приетия край Вардар преди месеци Закон за сдруженията и фондациите, който постановява имената на подобни организации да се съгласуват от специална комисия, която да постанови дали те са обществено приемливи.

"Силно сме обезпокоени от последователните действия на РСМ за ограничаване на правата на сдружаване и свободно изразяване в тази държава. Институциите в Скопие не представиха каквито и да е реални аргументи за забраната на българските организации. Те са взели своето решение единствено на база безпринципно, едностранно и тенденциозно поставяне на имената на сдруженията в изкривен исторически и политически контекст. Обстоятелството, че убежденията на българите в РСМ не са съвместими с настоящата доктрина в тази държава, не означава, че те не са съвместими с демократичните принципи и правния ред", заяви заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев.

И подчерта изрично - подобно поведение от страна на Скопие противоречи на договореностите, "постигнати с много труд" между двете държави през миналата година, при постигането на които властите край Вардар поели ангажимент да гарантират всички права за самоопределение на българите.

България обаче следи зорко как македонската страна изпълнява ангажиментите си, като от това зависи и европейският й път, изтъкват още от Външно.

"Говорим за две писти, каквото зависи от българската държава на международно ниво (за защитата на българските сдружения), тя ще го направи. Но нека не забравяме, че това не са организации на българската държава, а организации на местните българи, които са достатъчно зрели да преценят какво да предприемат оттук нататък.

Ние просто ще подкрепим техните решения и ако те поставят искане за помощ, ще го осигурим. Предполагам, че те ще обжалват това решение, стремежът им ще е да стигнат до Страсбург, като първо трябва да изчерпят местното законодателство. Ние ще окажем помощ и в едното, и в другото отношение", уточни  експертът към МВнР Желязко Радуков.

И изтъкна - решение на Европейския съд за правата на човека вече има решение, което в зародиш опровергава мотивите на македонския Закон за фондациите и сдруженията, забраняващ българските организации.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK