Кой сега е номер 1? Скиорите от Банско!

Снимка: Община Банско

На редица състезания те се представиха блестящо

България постигна две победи в голямото международно състезание по фрирайд Bansko Freeride World Tour Qualifier 3*, част от световните серии на Freeride World Tour Qualifiers, което започна в събота и завърши днес на Банско.

Стартът бе от връх „Тодорка“ (2746 м), а денивелацията/вертикално спускане - 350-400 м. Дължина на спускане: 800-1000 м. Наклон: 30' - 55'.

Надпреварата се проведе в 4 категории: ски и сноуборд (мъже и жени).

В екстремните ски при жените първа, както и миналата година, в Банско е Боряна Ангелова. При мъжете в тази дисциплина спечели Симеон Павлов. В сноуборда при мъжете победата е за Никола Лагер (Швейц), а при жените за Лиома Фугайн (Фр). Призьорите бяха наградени от Преслава Владимирова, маркетинг мениджър на Ауди България, Илона Станева, маркетинг директор на FIBANK и от името на Mastercard, Иван Обрейков, маркетинг директор на Юлен, Натали Панева, маркетинг мениджър на магазини Basecamp и Иван Докторов, секретар на община Банско.

Преди година Банско отново прие състезанието от този ранг, провело се при отлични условия. Събитието получи много положителни отзиви от състезатели, представителите на Freeride World Tour и публиката. Всичко това доведе до изключителен интерес към състезанието през тази година като на старта застанаха 80 райдъри от 20 държави!

Те бяха оценявани от 5 съдии, като финалната оценка се формира от критерии като трудност на избраната линия по склона, контрол по време на цялото спускане, лекота при изпълнението на отделните елементи, техника и сложност на скоковете. И тази година за състезанието бе изградена и най-високата Фен зона правена в България. Тя се намираше непосредствено до горна станция на лифтовете “Плато” и “Бъндерица 2” на 2550 м. надморска височина. От там феновете имаха перфектна гледка върху целия склон, по който се спускаха атлетите.

Най-високата Фен Зона на Балканите, позиционирана на 2522 м. надморска височина предложи много забавление и интересни награди и през двата дни! Едно от големите предимства на проявата в Банско е, че от Фен Зоната феновете имат перфектен изглед към целия склон и могат да проследят цялото спускане на състезателите!

Световната квалификационна верига е пътят, който атлетите трябва изминат, за да стигнат до Freeride World Tour. През сезона стартове от този ранг има в целия свят, в страни като Австрия, САЩ, Япония, Франция и Канада.

На провелото се Държавно ппървенство по ски бягане за мъже и жени на Белмекен, Ски клуб "Банско" взе всички златни медали при мъжете. Даниел Пешков си тръгна с четири златни медала от всички дисциплини.

В класическия стил на 10 км Тодор Малчов е с бронз, а в преследване на 15 км свободен стил е на второ място , както и в индивидуалния старт на 15 км свободен стил. В отборния спринт на 1.2 км в класически стил Малчов се окичи със злато.

Никол Кленовска участва в по-горна група - девойки старша възраст, където зае 5-то място на 5 км класически стил, 5-то място на 10 км преследване в свободен стил и 4-о място на индивидуален старт в свободен стил.

През изминалата седмица, на 18-и и 19-и март, в известния алпийски курорт Шладминг, Австрия се проведе петият етап от Световната купа по ски алпинизъм. Страната ни беше представена от най-добрия български състезател в този спорт - Никола Калистрин, който успя да завоюва 44-то място на спринта и 41-во в скоростното изкачване.

По същото време съотборниците му от „АлПиринСки“ стартираха на Витоша за традиционната купа ,,АТК" в дисциплината скоростно изкачване. Мъжкият състав превзе стълбичката, като на първо място се класира Кристиян Кобер, Виктор Стефанов се нареди на второ място, а Димитър Георгиев се класира на трето място. При жените на най-високото стъпало с първо място се качи Михаела Георгиева, а Ивона Михайлова се класира втора.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK