За 14 ноември откриват 760 секции за гласуване зад граница

Снимка: Infomreja.bg

В 21 държави ще се проведат изборите с машини, а в около 200 секции ще се гласува с 360 машини

Избирателните секции зад граница ще бъдат общо 760 в 68 държави. Това беше отчетено от Иван Кондов, постоянен секретар на МВнР и председател на Работна група "Избори" на брифинг за готовността при организацията на изборния процес в чужбина за трети път тази година.

Тези избори ще са малко по-трудни, а Външно министерство е изправено през много предизвикателства.

671 ще бъдат секциите, които ще бъдат разкрити автоматично, според промените в Изборния кодекс, направени в 45-то НС. В 21 държави ще се проведат изборите с машини, а в около 200 секции ще се гласува с 360 машини.

Подадени са малко над 56 000 заявления от сънародниците ни. За първи път само 21 човека подали на хартия своите заявления за гласуване в чужбина.

За първи път ще бъде открита избирателна секция в Бахрейн, а по една избирателна секция ще има в Исландия и Сингапур. Най-много секции, както и на миналите избори, Външно очаква във Великобритания и Турция.

В Германия, Швейцария и в още две държави ще се изискват задължително от членовете на СИК да предоставят документи, гарантиращи завършен ваксинационен цикъл или преболедуване на COVID-19. Изключително внимателно МВнР следи ситуацията, увери Калин Анастасов, заместник-председател на Работна група "Избори" на пресконференция.

Към момента МВнР е информирано за изискванията по държави, но те могат да се променят в движение.

Към настоящия момент българските зад граница ще могат да гласуват свободно, уточни Атанасов.

ъншно са получили 1 400 000 бюлетини за гласуването на изборите зад граница. До края на следващата седмица всички документи трябва да бъдат изпратени зад граница.

Днес МВнР са получили бюлетините за гласуване и вече стартира изпращането им зад граница. Външно се надява съвсем скоро да получат и машините за гласуване - тяхното изпращане е трудоемко, а и епидемичната обстановка може да попречи. Максимално ранният срок на получаване е от изключително голямо значение.

Около 2 800 български граждани да вземат участие в СИК зад граница.

"Всеки път се изправяме пред нови и по-големи трудности, като се надявам и този път да ги преодолеем без проблем", категоричен бе Кондов. Той даде пример с назначаването на членовете на СИК и предложенията на политическите партии. Иван Кондов се надява тази тема да започне възможно най-рано и да бъде изтеглен напред процесът, за да може Външно да има време да намери заместници там, където е нужно.

Много често нашите сънародници подпомагат организацията на изборите в чужбина, но изведнъж се оказват извън СИК. Трябва да се изчистят проблемите и да няма сблъсък между сънародниците в чужбина и партиите, призова Кондов. Външно настоя за членове на СИК зад граница да бъдат предлагани само подготвени кадри, обучени много по-добре. Обучението трябва да засегне всички членове на СИК, за да протекат по-леко и по-спокойно изборите.

"Изборният кодекс не винаги е ясен за членовете на СИК", изтъкна Кондов и настоя методическите указания за гласуване зад граница да бъдат публикувани много по-рано.

560 часа и 25 дни остават до началото на изборния ден в Нова Зеландия отчето и този път от ЦИК. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK