Гешев си говори с ДАНС за изборите

Снимка: Infomreja.bg

Граждани и организации могат да подават сигнали

Главният прокурор на Република България Иван Гешев и председателят на Държавна агенция „Национална сигурност“ Пламен Тончев подписаха съвместна заповед, регламентираща действията на институциите по гарантиране на политическите права на гражданите, осигуряване на бърза и адекватна реакция на противодействие на престъпленията, свързани с изборния процес и законосъобразното провеждане на изборите за президент и вицепрезидент и за Народно събрание, насрочени за 14.11.2021 г. Със заповедта се създава и Национално междуведомствено звено, което ще координира дейността на ПРБ и ДАНС за осигуряване на ефективно взаимодействие на институциите по време на предизборната кампания, в самия изборен ден и до официалното обявяване от ЦИК на окончателните резултати от изборите.  

В изпълнение на разпоредбата на чл. 18, ал. 5 от Изборния кодекс на 12.10 2021 г. главният прокурор изпрати писмо с предложение за участие в Националното междуведомствено звено и до служебния заместник-министър председател по обществения ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи Бойко Рашков, но към момента отговор не е получен.

С цел гарантиране на политическите права на гражданите и провеждане на изборен процес в съответствие с изискванията на закона във ВКП ще функционира и дежурно звено, което ще анализира всички постъпващи сигнали, свързани с изборни нарушения. В тази връзка граждани и организации могат да подават сигнали на електронните адреси на съответните прокуратури в страната, публикувани на интернет-страницата на ПРБ.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK