В СУ "Н. Вапцаров" - Хаджидимово, завършиха работата по Международен Etwinning проект

Снимка: личен архив

В него участваха ученици от 6., 7. и 8. клас под ръководството на старши учителите Заприна Глушкова и Кипра Праматарова

Etwinning е общността на училищата в Европа. Той присъства живо и в живота на СУ „Никола Вапцаров“ вече 11 години.

Само преди около месец в училището приключи работа поредният Etwinning проект на тема “DIGITAL TOUR OF SEVEN WONDERS OF THE WORLD” („Дигитална обиколка на седемте чудеса на света“). Той даде възможност за ползотворно сътрудничество между множество училища от България, Турция, Италия, Португалия, Румъния и Швеция.

В него участваха ученици от 6., 7. и 8. клас на СУ – Хаджидимово, под ръководството на старши учителите Заприна Глушкова и Кипра Праматарова. Продължителността на проекта бе 6 месеца.

Целта - да се преоткрият 7-те чудеса на света съвместно от учители и ученици, да се създаде общо усещане за история и да се опишат подробно тези обекти. Най-важното задължение на участниците бе да изследват и анализират тези забравени, но хвърлящи светлина върху миналото ни места и да ги представят отново на човечеството. Докато правеха това проучване, учителите гарантираха, че учениците ще повишават своите цифрови компетенции и ще използват информационните и комуникационните технологии по-ефективно.

Учителите споделиха, че проектът оказва положително въздействие върху подрастващите, тъй като дава възможност те да обогатят собствената си култура.

През шестмесечния период бяха осъществени много дейности, между които представяне на международните екипи от учители и ученици, техните училища, градовете и страните, в които живеят, обявяване на конкурс за лого и плакат на проекта,  организиране на анкета за учители, чиято цел бе да се предостави възможност за оценка на информацията.

„Учениците си сътрудничеха и работеха заедно особено интензивно, когато реализираха дейността, свързана с крайния продукт на проекта.“ – споделиха преподавателите.

Работата в екип включваше дейности като създаване на Padlet стена, където учениците споделиха своите изследвани материали, дискутиране какво да се включи в електронната книга и кои приложения да се използват, създаване на видео, използвайки системата Genialy. Решено беше да се използват и облачните технологии, защото това е перфектен начин всички да работят заедно върху дизайна и съдържанието на видеото.

Учениците се обединиха около мнението за създаване на електронната книга стена с помощта на онлайн приложението Flippingbook. Те си поставиха за цел създаване на видео, използвайки Youtube, Video maker, и качване на видеото в Youtube;

Крайните продукти на проекта са създадените видеоклипове за седемте най-стари чудеса на света, а електронната книга е „гвоздеят“ на шестмесечната работа. „Черешката на тортата“ се появява по време на церемонията по връчване на сертификатите от турския координатор.

Учениците имаха възможност да обработят информацията от различни гледни точки, да провеждат изследвания в дигитална среда, използвайки различни методи и техники, да развият чувство за сътрудничество при учене, да разкрият умения за решаване на проблеми.

Още незавършили проекта, учениците на Заприна Глушкова и Кипра Праматарова вече се интересуват от нови предизвикателства.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK