Има повишен риск от повторно заразяване при новия вариант на КОВИД

Снимка: Infomreja.bg

Вариантът притежава извънредно висок брой мутации

Световната здравна организация и ECDC aлармираха за регистрирането на нов вариант B.1.1.529 на SARS-CoV-2 в Южна Африка. За първи път е докладван от СЗО на 24 ноември. Първият епидемиологично доказан случай датира от 09 ноември в Ботсвана. След спешна среща на техническата консултативна група към СЗО за еволюцията на вируса, новият вариант е поместен в групата на вариантите с особено значение VOC (Variant of Concern) и е означен с буквата Омикрон от гръцката азбука. Информацията е от Националния център за заразни и паразитни болести.

Вариантът притежава извънредно висок брой мутации в сравнение с глобално разпространения Делта, доминиращ към днешна дата в Европа и света. В генома на досега докладваните случай на Омикрон над 30 мутации (от общо 56) са локализирани в S гена, кодиращ шипчестия протеин, посредством който вирусът навлиза в клетката. Първоначалните данни сочат повишен риск от повторна инфекция с този вариант, в сравнение с други особено значими варианти. Буди притеснения бързо растящият брой на новите случаи във всички провинции на Южна Африка.

Рутинно използваните PCR-тестове улавят варианта, но някои лаборатории докладват, за липса на сигнал от S гена, поради наличието на делеции. Комбинация от позитивна амплификация на други таргетни гени (N, Е или orfA) и негативна амплификация при S гена могат да бъдат насочващи за този вариант.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK