Председател на СИК в Горно Краище подаде оставка заради липса на машини

Снимка: Infomreja.bg

Нормално започна изборният ден, а сигналите в РИК валят

Изборният ден започна спокойно в областта. В 8 ч. във всички общини изборният ден е започнал успешно.

Това обявиха на брифинг на Районната избирателна комисия в Благоевград.

Имаме проблеми с някои от машините. Около 8 машини не са могли да започнат работа в началото на деня, а техниците вече преодоляват тези проблеми. В село Струма, в Кочан все още не е решен проблемът, разясни Йордан Симонски.

През Деня за размисъл е имало разминаване в графиците за предоставяне на машините в секциите. Това налага машините да се доставят до 22 ч.

Имало е и разминаване на машини между Горно Дряново и Хвостяне, който въпрос е решен.

Снощи пък техник на СИЕЛА е подал оплакване до РИК, че председателят на СИК в Сандански е отказал да приеме машината в 20 ч., защото все още бил на работа.

Досега е имало жалба за унищожаване на плакати на ПП Българско лято в Благоевград в района на Поликлиниката.

Анонимна жалба е подадена, че агитационните материали на ИТН не отговарят на изискванията.

От РУП-Гоце Делчев, е подаден сигнал до РИК, че в община Сатовча са се „появили“ 4 комисии, при условие, че на 4 април е била само една, което според сигнализиращия е нередно.

Председателят на СИК-Горно Краище – Анифе Коренарска, обявила, че няма се яви в ролята си на председател, защото няма машинно, а хартиено гласуване. Проблемът, уточни Симонски, тече от две седмици и се отнася още за две секции в Гърмен и Белица. Не е ясно защо там няма машинно гласуване, въпреки че законът разрешава което. Председателят на СИК в Горно Краище е подала оставка.

От ПП ГЕРБ потвърдиха с официално съобщение до медиите:

Председателят на СИК №010200010 в с. Горно Краище, община Белица, Анифе Ибрахим Коренарска от квотата на ПП ГЕРБ подаде оставка след като в секцията не бе осигурена машина за гласуване.

В жалба до Централната избирателна комисия и до Районна избирателна комисия – Благоевград Анифе Коренарска сигнализира, че по избирателен списък избирателите са над 300, при което следва да бъде осигурено машинно устройство за гласуване.

„Липсата на машина за гласуване представлява грубо нарушение на изборните правила, съгласно Изборния кодекс. В други секции на територията на община Белица са осигурени по две устройства за гласуване.

По направена справка на гласоподавателите от минали години броят е следния:

05.10.2014 г. брой гласоподаватели СИК 09 с. Горно Краище – 405 гласоподаватели – 296 гласували, СИК 10 с. Горно Краище - 555  гласоподаватели  - 391 гласували.  

26.03.2017 г.  брой гласоподаватели - СИК 09 с. Горно Краище – 405 гласоподаватели – 296 гласували, СИК 10 с. Горно Краище - 555  гласоподаватели  - 391 гласували  

26.05.2019 г. брой гласоподаватели СИК 09 с. Горно Краище – 480 гласоподаватели – 308 гласували, СИК 10 с. Горно Краище - 461  гласоподаватели  - 304 гласували.

С настоящия сигнал подавам оставка като председател на СИК №010200010 в с. Горно Краище, община Белица”, е уточнено в сигнала.

Стана ясно още:

Две от секциите в община Якоруда с над 300 избиратели не са получили машини за гласуване, сигнализират Централната избирателна комисия и Районна избирателна комисия – Благоевград от ГЕРБ-Якоруда.

„Секция 01530012 в с. Конарско и секция 015300016 в с. Юруково не бяха предоставени машини за гласуване. Предоставениха само хартиени бюлетини, въпреки че по избирателен списък секцията в село Конарско е с 399 избиратели, а в село Юруково-449.

Считам, че липсата на машина за гласуване представлява грубо нарушение на изборните правила съгласно Изборния кодекс”, се посочва в сигнала до ЦИК, подаден от Ваня Гатдерова, общински ръководител на ПП ГЕРБ-Якоруда.

От брифинга стана ясно още, че служител на ЧЕЗ е искал да спре тока на СИК в Рупите, заради авария, но това не му е било разрешено от РИК.

А от ПП ГЕРБ в Благоевград известиха още:

Бащата на кандидата за народен представител от „Има такъв народ” Янко Кирилов Богоев – Кирил, е назначен за член на Секционна избирателна комисия в Кресна, сигнализират в жалба до Районна избирателна комисия-Благоевград от ГЕРБ-Кресна.

„В избирателна секция №012800004, намираща се в сградата на СУ „Св.Паисий Хилендарски, на ул. „Цар Борис III” №12, като член от квотата на ПП „Има такъв народ” участва Кирил Богоев, който е баща на Янко Кирилов Богоев – кандидат за народен представител от листата на ИТН за МИР 1 Благоевград”, се казва жалбата. 

Според сигнала до Районна избирателна комисия в Благоевград това е в нарушение на чл.96 от Изборния кодекс.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK