Трети ден на реферандумите в ДНР и ЛНР, бомба избухна край кметството в Бердянск

Снимка: БТА/АР

В първия ден 93 % от избирателите в Запоражието са дали гласа си за влизане в състава на руската държава

Бомба избухна в центъра на град Бердянск, Запорожка област в третия ден от началото на референдумите за присъединяване към Русия, обявени от непризнатите ДНР и ЛНР, както и от администрацията на Херсонска и Запорожска области, които са под руски контрол, съобщиха от пресслужбата на Главното управление на вътрешните работи на Запорожка област, цитирани от РИА Новости.

По първоначална информация експлозията е избухнала край сградата на кметството, като е взривен автомобил. Към момента няма данни за жертви, ранени или нанесени щети. Местните власти обвиниха Службата за сигурност на Украйна за взрива. 

"Този и подобни терористични актове от страна на Украйна целят сплашване на жителите на Запорожка област в опит да се осуети референдумът. Опитите на Киев обаче са напразни. Ние направихме своя избор", коментираха от администрацията в Бердянск.

Оттам обещават награда от 500 000 рубли за информация, която би довела до задържането на извършителите.

Според публикувани днес социологически данни от първия ден на референдума в Запорожието, цитирани от ТАСС, 93 процента от избирателите са дали гласа си за влизането в състава на руската държава. 

"В първия ден от гласуването на референдума, 23 септември, са попитани 500 жители на областта. От гласувалите на референдума и отговорилите на въпроса 93 процента са за присъединяване на Запорожка област към Русия, а 7 на сто подкрепят украинския статут на областта", се казва в съобщението на Кримския републикански институт за политически и социологически изследвания, който е автор на проучването.

Вчера украинските власти съобщиха, че руски войници обикалят пешком адреси в окупираните части на страната, в които се провеждат референдумите. Според Киев на хората е забранено да напускат някои от окупираните райони и гласуват под заплаха. Агенция Ройтерс обаче уточнява, че не може да потвърди информацията за използвана принуда.

Киев нарече референдумите, организирани от Русия в окупираните територии в източната и южната част на страната, "пропагандно шоу" на Кремъл. Властите заплашиха организаторите на вота с наказателно преследване за държавна измяна. Освен това получаването на руски паспорти, особено от служители на държавната администрация, е наказуемо съгласно украинското законодателство. /dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK