Самодейците от Кюстендилска област получиха награди и грамоти на събора в Копривщица

Снимки: ОА, Кюстендил, Пресцентър

Участие взеха 70 самодейци от 6 читалища в областта

С медали и грамоти са удостоени самодейците от Кюстендилска област за представянето си на XII Национален събор на народното творчество Копривщица 2022, който се проведе на 5,6 и 7 август. 70 творци от шест читалища в областта взеха участие в събора.  Това са Автентична фолклорна група с ръководител Миродинка Василева към НЧ „Кирил и Методий 1927“- с. Долно село, община Кюстендил, Група за автентичен фолклор с ръководител Слава Соколова към НЧ „Просвета 1920“- с. Граница, община Кюстендил, Фолклорна група „Спасовица“ с ръководител Спаска Методиева от НЧ „Спасовица 2008“ – с. Николичевци, община Кюстендил, Женска фолклорна група  с ръководител Силвия Гергинова към НЧ „Пробуда 1927“- с. Самораново, община Дупница, Женска фолклорна група „Струмски полъх“ с ръководител Слава Соколова към НЧ „Братство 1869“- гр. Кюстендил, община Кюстендил.

Самодейните състави се представиха с фолклорни изпълнения и обичаи. Репертоарът на избрани групи от област Кюстендил бе записан за БНР, в специално обособено студио в сградата на община Копривщица.

„България пее в Копривщица” е мотото, под което се проведе тазгодишното издание на събора на народното творчество в Копривщица, а подборът на участниците в рамките на областния етап бе извършен от областните администрации. Организатори са Министерство на културата, община Копривщица, областна администрация на Софийска област, Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН. Българска телеграфна агенция е сред медийните партньори на форума.

Националният събор на българското народно творчество в Копривщица съществува от 1965 г. Той е вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО от декември 2016 г.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK