БАБХ пое контрола на "Капитан Андреево"

Снимка: БГНЕС

Според изп. директор на БАБХ тонове храни с пестициди са влизали у нас през "Капитан Андреево" заради лош контрол

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) разшири обхвата на дейността си, като включи товаро-разтоварните дейности в официалния си контрол. Така държавната агенция ще може да поеме напълно фитосанитарния контрол на пункта.

Физическите проверки и проверките за идентичност на граничен пункт "Капитан Андреево" на животни и стоки, които подлежат на фитосанитарен и ветеринарномедицински контрол, както и контролът на продукти от неживотински произход, включително лабораторни изпитвания и анализи, ще се извършват от БАБХ с осигурени от контролния орган съоръжения за разтоварване, отваряне и преглед.

Това ще се извършва от служителите от отдел ГИП "Капитан Андреево".

Разширяването на дейността и включването и на товаро-разтоварната дейност, включително и регламент за това се наложи, след като Върховният административен съд (ВАС) излезе с решение, с което връща "Евролаб" като дейност на границата. Съдебното решение се позоваваше на липсата на нормативна и административна регулация за извършване именно като такива дейности.

При разширяването на дейностите по официалния контрол, Агенцията по храните взема предвид необходимостта от предприемане на спешни мерки за опазване на обществения ред на ГКПП "Капитан Андреево", както и защита на високия обществен интерес, относно осигуряването на безопасни храни, внесени от трети страни в рамките на Европейския съюз.

Правителството на Кирил Петков възстанови държавния контрол от страна на БАБХ на граничния пункт, след като направи проверка и установи редица нарушения от страна на частната фирма, оператор на границата - "Евролаб".

Според изп. директор на БАБХ проф. Христо Даскалов тонове храни с пестициди са влизали у нас през ГКПП "Капитан Андреево" заради лош контрол, а това се е осъществявало и с чадър от страна на държавни служители, а и политически. Документите от проверката щяха да бъдат изпратени в прокуратурата, а бяха изразени и съмнения, че службите са били наясно с нередностите. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK