Благоевград ще плаща по-висока такса смет, заради съдебна битка

Снимка: Infomreja.bg

Това е една от хипотезите, които са възможни, след решение на ВАС

Благоевградчани може и да плащат по-висока такса смет.

Това обяви на пресконференция кметът на областния град – Илко Стоянов.

Той коментира два казуса, влезли във Върховния административен съд.

И двата са свързани с така наречената „такса смет“.

През януари 2022 години общинските съветници в Благоевград приеха решение, с което увеличиха таксата от 1,1 промила на 2,9. Това решение бе обжалвано от областният управител във ВАС. След дълга съдебна битка, решението на административните съдии е в полза на Община Благоевград. Следователно Областната управа, в лицето на Николай Шушков, е загубила делото и решението на ВАС за това таксата да бъде 2,9 промила влиза в сила от януари 2023 година.

Има и още едно дело, което тече в момента във ВАС – отново след решение на ОбС от 20 януари, таксата от 2.9 промила да бъде намалена на 2,1 промила. И това решение е обжалвано пред ВАС от Областната управа. Ако Шушков – като ръководител, изтегли жалбата си от ВАС, автоматично при гласуване на Бюджет 2023 на Община Благоевград ще бъдат представени и двата варианта за такса смет – 2,9 и 2,1 промила. И се очаква – при подобна хипотеза, да бъде избрана и заложена в бюджета по-ниската такса.

Ако обаче делото продължи, а следващото заседание на ВАС е насрочено за април 2023, то остава в сила решението на ВАС за 2,9 промила, което влиза в бюджета и тогава благоевгардчани са принудени да плащат повече.

Кметът на Благоевград отправи призив чрез медиите за това Шушков да накаже лицата, отговорни за „тази юридическа каша“.

Стоянов уточни, че бюджетът на Общината за сметоизвозване е свършил още през август тази година и се е наложило вместо за социални придобивки, да се дават средства за отпадъците.

„Направихме реформи, за да удържим Общината“, заяви Стоянов.

Той коментира, че идеята е не да се пречи на Общината да работи и че всяко важно решение, взето на сесия, се обжалва. Стоянов призова Шушков да изтегли и жалбата си от ВАС по второто дело.

Тези два призива ще бъдат писмено оформени и входирани в деловодството на Областната управа.

Според Стоянов не са ясни мотивите на ОА да обжалва решението за 2,1 промила.

„Свидетели сме на правна каша, в резултат на непрекъснати обжалвания от страна на Областна управа по въпроси, касаещи пряко жителите на града и малките населени места. През настоящата година имаме две решения на Общински съвет – Благоевград. Едното от тях определя размерът на такса смет да бъде 2.9 промила. Второто бе прието след като се съобразихме с волята на хората, като по мое предложение, общинските съветници одобриха размерът да бъде намален на 2.1 промила. И двете решения бяха обжалвани от Областна администрация. Вчера официално получих решение, чрез което съдът се произнася в полза на ОбС за първото гласуване и потвърждава размера на таксата от 2.9 промила. Другото дело, което касае по-ниската ставка е насрочено за м. април 2023 г. Така на практика, ако областният управител не оттегли жалбата си по него, от януари следващата година жителите ще бъдат облагани с 2.9 промила. Призовавам г-н Шушков да предприеме необходимите действия, с които да покаже, че работи в полза на хората, а не тенденциозно срещу общинска администрация. Волята на кмета и на Общински съвет  - Благоевград е да бъде приложен по-ниския размер. Сега решението е в ръцете на Областна администрация“, коментира кметът Илко Стоянов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK