Двамата полицаи, взели подкупи в Благоевградско, си тръгнали към София с 1000 лв.

Снимка: Infomreja.bg

Това обявиха на брифинг от прокуратурата

Двама служители на ГД „Национална полиция“ се прибраха в София след патрулиране в Пиринско с 1000 лева подкуп, взети при две различни проверки в рамките на един ден. 

„Случаят е от 17 ноември. Той е показателен и отразява две важни теми в обществото ни – темата за контрола за движение по пътищата и за морала и корупцията. Поради необходимостта от пълнообхватен контрол по пътищата, е взето решението от ГДНП по регионите да бъдат изпращани патрули от Пътна полиция, които да осъществяват превенция на корупцията. В четвъртък - 17 ноември, в района на ОДМВР Благоевград е изпратен наряд от ГДНП. Вместо да бъде постигната целта на закона, полицаите са се отклонили драстично от задълженията и са извършили няколко деяния“.

Това обявиха на брифинг по повод образуваното досъдебно производство срещу двама служители на МВР за подкуп. Информацията за хода на разследването на извършеното престъпление представиха наблюдаващият прокурор Ивайло Филипов и прокурор Ирина Аспарухова, говорител на Окръжна прокуратура – Благоевград.

Първият случай е от 15 ч. на въпросния ден. Полицаите -  А.И. и И.П., се движили в района на Предел, в посока Банско – Симитли. Те забелязали в насрещното, че се движи товарен автомобил "МАН", превозващ дървесина. По думите на служителите, камионът бил във видимо „разнебитено“ състояние. Това ги провокирало да обърнат движението си и със светлинен сигнал да спрат автомобила. Установено е при проверка, че професионалната карта за квалификация на водача е изтекла. Това ги мотивирало да обяснят на водача, че глобата е около 1800 лв. и че предстоят тежки санкции за него. Тази санкция може обаче да бъде извършена от ДАИ, а не от тези служители, които охраняват движението и уведомяват компетентните служби, поясни прокурор Филипов.

Водачът – притеснен, попитал как може да се действа и дали не може по друг начин да се реши въпросът.

Единият полицай казал, че ако става дума за 10-20 лв., няма нужда от разговор. Водачът отговорил, че има в себе си 500 лв. Другият служител на МВР забелязал, че в натоварената дървесина – бук, имало и дъбови дървета. Всички били с контролна марка от РДГ. Въпреки това полицаите казали на водача да звънне на шефа си, защото имало разминаване между превозния билет и наличната дървесина. Говорили са и с шефа на шофьора след час – тъй като той пристигнал от Гоце Делчев.

Другият полицай казал през това време на водача: „Хайде сега да оправим твоята глоба“. Водачът сложил парите в документите за автомобила и ги дал на полиция. Служителят на МВР взел 5 банкноти от по 100 лв., поставил ги в служебния си автомобил. Върнал документите. На шефа е обяснено, че санкцията за незаконен добив на дървесина е 20 000 лв.

Попаднали на костелив орех, тъй като шефът бил убеден, че не е в нарушение. Шефът казал „да правят каквото решат“. Единият от полицаите казал, че въпросът може да бъде решен срещу 1500 лв. Собственикът на формата отказал и те го пратили в колата му „да си помисли“, а полиците щели да се обадят на служители на РДГ, за да направят проверка. Междувременно отново викнали шефа и попитали дали е размислил. Шефът казал, че пари няма да даде. Един от полицаите казал „да се срещнат по средата на сумата“.

Шефът бил ядосан и казал да конфискуват всичко, че няма проблем, че ще понесе каквото трябва. Товарният автомобил е транспортиран до РДГ – Разлог. Превозният билет е за 22 кубика бук, но между него имало и 2 кубика дъбови дървета. Буковите и дъбовите дървета са на една цена, но дъбовите не са отразени в превозния билет. Фирмата е изрядна откъм документация за добив на дървесина. Горските са освободили дървесината без санкция, те са коригирали превозния билет.

Служителите на МВР са си тръгнали за София, при Градево край махала „Кърджалийска“ – полицаите видели лек автомобил „Опел Астра“, който спрели със звуков и светлинен сигнал.

Колата спряла и поискали документи за проверка на водача – от Симитли, който пътувал с внучето си. Той бил преди това в Банско, за да купи новородено теленце. Водачът казал, че е свидетел на предната проверка при Предел. Документите му били редовни, но полицаите видели теленцето. Служителите казали, че водачът е в нарушение, защото превозва теле без ушна марка. Санкцията била около 2000 лв. и конфискация на автомобила. Водачът казал, че ще пусне телето да избяга, но няма парите и да не му бъде отнета колата. Служителите видели, че детето слуша и един от тях казал на детето да затвори прозореца, но автомобилът не работел. Служителят помолил детето да "запали" автомобила, за да може да активира системата и да се затвори прозорецът.

Водачът казал отново, че има само 100 лв. Те казали „Вдигни мизата“. Поискали 500 лв. Той казал, че живее наблизо – в кв. „Ораново“, и оттам ще даде парите. Те не знаели къде е този квартал и се съгласили да го последват. Междувременно водачът се обадил на дъщеря си да задели парите, определени от семейството преди това за закупуване на дърва. Разбрали се служителите на МВР да го чакат на входа на квартала. Водачът е взел парите от дъщеря си и ги дал в ръката на един от служителите през прозореца на колата. Служителите са се прибрали в София около 21,45 ч. Служебният автомобил, с който пътували, не е снабден с видеонаблюдение, каквото задължение имат всички служебни автомобили. Полицаите не са имали боди камери. Записи за този ден – 17.11., липсват. Служебният автомобил не е имал и джипиес система.

Тези служители не са контролирани, а те самите би трябвало да осъществяват контрол срещу корупцията.  

Благодаря на гражданите, които са се осмелили още същата вечер, да подадат жалби в районните управления на МВР, каза Ивайло Филипов. Подчертавам, че сигналът е подаден от сина на гражданина на Симитли на телефон 112, допълни Филипов.

Имало е и заплаха: „И да не смееш да кажеш нЕкъде, защото ще те намерим“, отправена към жителя на Симитли.

При първият случай не се е стигнало до такъв стрес, тъй като собственикът на фирмата е имал опит. На прибиране към Гоце Делчев след случая, шофьорът споделил на шефа си, че е дал 500 лв. на полицаите. Шефът е подал жалбата в РУ-Гоце Делчев.

Този служебен автомобил е изпращан 5 пъти в област Благоевград да прави проверки и петте пъти не е бил снабден с необходимите проследяващи устройства. Разследва се дали и другите екипи не са действали като колегите си предвид липсата на проследяване на автомобила.

Заведена е преписка и е започнала проверка. Прокуратурата е уведомена едва на следващия ден, каза Филипов. Той обяви, че случаят е докладван още същата нощ в ОДМВР – Благоевград, около 22 ч. За мен стой въпросът защо веднага не е докладвано на прокуратурата и защо се е започнало със снемане на обяснения, а не с разпити директни на гражданите. На този въпрос трябва да бъде поискан отговор, добави Филипов. Обясненията да подробни, но за мен е притеснително, че по наше искане от ОДМВР – Благоевград, имената на служителите ни бяха предоставени на петия ден след случаите, каза прокурорът.

Лицата са задържани в София на 17-и ноември от служители на „Вътрешна сигурност“.

ОДМВР – Благоевград е поискала справката веднага след случая, ала тя е забавена от Главната дирекция.

Служителите са в системата от 15 години. Единият е на 37 години – който е старши по наряд, другият - на 42 г.

Полицаите отричат, че са взимали пари, обяснили, че това е акция срещу тях, защото „изпълнявали добросъвестно задълженията си“.

СРС-та не са използвани при акцията.

Има обаче снимкови материали.

Законът предвижда затвор от 3 до 10 г., лишаване от права да упражняват определени професии и глоба до 20 000 лв.

От прокуратурата ще поискат мярка „постоянен арест“. Мярката ще се гледа в съботния ден.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK