Ердоган и Путин: "Турски поток" е ключов за Европа, ще действаме координирано

Снимка: БГНЕС/ЕПА

Какво се договориха двамата лидери?

На срещата между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и руския президент Владимир Путин в Сочи в петък двамата потвърдиха решимостта си да действат солидарно и координирано в борбата срещу всички терористични организации в Сирия.

В съвместно изявление след срещата се посочва, че двамата лидери са потвърдили общата си воля за развитие на отношенията между Турция и Русия, въпреки всички настоящи регионални и глобални предизвикателства, въз основа на взаимно уважение и признаване на взаимните интереси и в съответствие с международните задължения.

В рамките на това разбирателство лидерите проведоха всеобхватни консултации по въпросите от дневния ред на двустранните отношения между Турция и Русия. Те се договориха да увеличат обема на търговията между двете страни в съответствие с определените цели и на балансирана основа, да отговорят на взаимните очаквания в областта на икономиката и енергетиката в рамките на реципрочността и да предприемат конкретни стъпки за засилване на сътрудничеството в транспорта, търговията, селското стопанство, промишлеността, финансите, туризма и строителството.

В контекста на регионалните въпроси лидерите подчертаха ключовото значение на искрените, откровени и основани на доверие отношения между Турция и Русия за установяването на регионална и международна стабилност. Двамата президенти потвърдиха, че конструктивните отношения между двете страни са изиграли роля за постигането на Истанбулския меморандум за безопасното транспортиране на зърно и хранителни продукти през украинските пристанища.

Ердоган и Путин подчертаха също и важността на пълното прилагане на Истанбулския меморандум по дух и буква, включително непрекъснат износ на руско зърно, торове и суровини за производството на торове.

Относно Сирия Ердоган и Путин подчертаха значението, което отдават на напредъка на политическия процес за постигане на трайно решение в страната.

Изтъквайки значението, което отдават на защитата на политическото единство и териториалната цялост на Сирия, лидерите потвърдиха отново решимостта си да действат солидарно и координирано в борбата срещу всички терористични организации в Сирия.

Президентите Ердоган и Путин подчертаха силната си ангажираност към суверенитета, териториалната цялост и националното единство на Либия. Като подчертаха значението на провеждането на свободни, честни и надеждни избори въз основа на възможно най-широк консенсус между либийците, двамата лидери изразиха подкрепа за политическия процес под егидата на ООН.

Ердоган и Путин се споразумяха, че следващата среща на Съвета за сътрудничество на високо равнище между Турция и Русия ще се проведе в Турция.

След преговорите руският вицепремиер Александър Новак съобщи, че е съгласувано още част от плащанията за руски газ да се извършват в рубли.

Европа трябва да благодари на Турция за „Турски поток“

На срещата си с турския президент Реджеп Тайип Ердоган Путин определи "Турски поток" като един от най-важните маршрути за доставка на руски газ за Европа.

"Бих искал да отбележа, че "Турски поток", чието строителство приключихме преди известно време, сега е една от най-важните артерии за доставка на руски газ за Европа", заяви руският лидер, откривайки срещата с турския президент.

Путин добави, че "Турски поток" работи гладко и европейските партньори трябва да са благодарни на Турция за това.

Кремъл призова Турция да не "дестабилизира" Сирия с военна офанзива преди срещата между руския президент Владимир Путин и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган.

"Турция има легитимни опасения от съображения за сигурност, които ние, разбира се, вземаме предвид", заяви пред репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Много е важно да не допускаме никакви действия, които биха могли да доведат до дестабилизиране на ситуацията в Сирия или които биха могли да застрашат териториалната и политическата цялост на Сирия", добави той. По време на срещата на върха в Техеран миналия месец Путин изрази несъгласието на Русия с планираната от Ердоган офанзива.

Русия и Турция са двата основни международни играча в Сирия - страна, разкъсвана от война от 2011 г. насам, в която Москва подкрепя Дамаск, а Анкара - опозиционните групировки./БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK