"Файненшъл таймс": Недостиг на експлозиви в Европа може да забави доставките на оръжие за Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Очаква се днес няколко страни от ЕС да подпишат пакт за набавяне на 155-милиметрови артилерийски снаряди

Недостигът на експлозиви в Европа може да забави увеличаването на производството на снаряди с три години, което е тревожна новина за Украйна по повод на обещаните ѝ доставки на оръжия, пише вестник "Файненшъл таймс", позовавайки се на оръжейни експерти от ЕС.

Според добре запознати с производството на оръжия в ЕС, недостигът на барут, пластични експлозиви и тротил, може да забави планираното увеличаване на производството на снаряди до три години. Това означава, пише „Файненшъл таймс“, че европейската отбранителна промишленост може да не е в състояние да изпълни очакваните поръчки на ЕС за Украйна. Вестникът цитира германски служител, който заявява, че „фундаменталният въпрос е, че индустрията не е в добра форма за мащабно военно производство“.

„Файненшъл таймс“ припомня, че Европа е обещала да попълни запасите от оръжия на Киев и да ускори доставките на 155-милиметрови артилерийски снаряди с финансова инжекция. Украйна отдавна призовава за повече оръжия, за да укрепи отбраната си срещу Русия, подчертавайки колко важни са снарядите в битката на изтощение, защото хиляди се изстрелват всеки ден и от двете страни.

Днес се очаква няколко страни от ЕС да подпишат съвместен пакт за набавянето на 155-милиметровите артилерийски снаряди за Украйна. Високопоставен представител на ЕС заяви миналата седмица, че се очаква повечето от 27-те страни-членки да сложат подписа си под споразумението, но има и такива, които все още проучват предложението. Иначе планът предвижда първите поръчки за такива снаряди да могат да бъдат направени до края на май.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d