Шивачки от цех в село Стоб работили по Коледа

снимка: bnews.bg, архив

40 шивачки са полагали труд по Коледа. Проверката в цех в село Стоб са извършили от Инспекцията по труда в Кюстендил след подаден сигнал на горещия телефон.

„При проверката на трудовите инспектори, извършена в цеха, е установено, че на работа са били 40 от общо 80 работници”, информира Александър Крумов, началник отдел „Инспекция по труда”.

В инспекцията са постъпили общо четири сигнала, като три от тях са били фалшиви. Въпреки това и те са проверени.

В отдела е получен сигнал и от работници в италианската фирма “Пиери Груп” за производство на обувки в Кюстендил за неизплащане на заплати и работа без трудови договори. При проверка на място е констатирано, че оплакванията са неоснователни, тъй като работодателят им изплатил трудовите възнаграждения за месец октомври, както и аванса за ноември.

”Уверенията на шефовете на фирмата пред инспекцията са, че обущарите ще получат по график заработеното. От предоставените ведомости става ясно, че разплащането върви по график. В действителност там е имало момент на забавяне на заплатите,направили сме предписания, за които ще следим дали се изпълняват”, уточни Крумов. Той призова гражданите да бъдат лоялни при подаването на сигнали, защото не е оправдано напразно да се хаби човешки ресурс, транспорт и разходи.

По време на празниците трудовите инспектори са проверили сладкарски цехове и хлебопекарни. При част от тях е установено, че се полага извънреден труд. „Резултатите от проверките ще станат ясно след месец. Тогава ще се разбере дали работодателите коректно са начислили на работниците си сумите за полагането на извънреден труд. Ако това не е направено, ще стигнем и до санкции”, категоричен е Александър Крумов. Той посочи, че след Коледа на електронната поща на инспекцията са постъпили осем сигнала, като само един от тях не е бил свързан с неизплащане на трудови възнаграждения.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK