Протестиращи за покровнишкия мост и институции се срещат в Благоевград

Снимка: Infomreja.bg

Две блокади на АМ "Струма" и Е-79, сблъсък с полицаите белязаха протеста

Битката за Покровнишкия мост!

Протест, организиран от жителите на 6 села в община Благоевград, остава в историята с най-дългите блокади в името на един въпрос „Кога ще има „работещ“ мост?“.

Този въпрос отправиха днес стотици жители от Покровник, Падеш, Мощанец, Дебочица, Лешко и Габрово, които организираха протест на АМ „Струма“ при село Зелен дол. А протестът премина в гражданско неподчинение и се стигна до блокада на магистралата за около час, леки сблъсъци и гонки с органите на реда, а по-късно и в блокада на Е-79 при местността Полигона.

Самото събитие започна в 15 ч., както бе обявено още в началото на седмицата. Служители на МВР – охранителна полиция и жандармерия, буквално „окупираха“ кръговото кръстовище на АМ „Струма“ при село Зелен дол, както и всички изходи от кръговото към магистралата. Броят на полицаите бе внушителен. Те се разпределиха по протежението и на самата магистрала, където през месец май отново протестиращи блокираха скоростния път.

Протестиращите традиционно пристигнаха с леки автомобили до кръговото кръстовище. Бяха посрещнати от началника на Охранителна полиция към ОДМВР-Благоевград, който разпореди колите да бъдат преместени в отбивка отдясно на кръстовището. Според старши инспектор Димитър Ичев мястото, на което да бъдат паркирани колите и да се проведе протестът, е определено от самия кмет на Благоевград – Илко Стоянов, който по закон е разрешил провеждането му.

Протестиращите не се съгласиха и заявиха, че искат да блокират кръговото кръстовище.

Кметът на Благоевград влезе в спор с инсп. Ичев, заявявайки му, че той не може да определя какво да е желанието на хората, при положение, че самият той не спазва закона, тъй като срещу него се е водело дело за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци.

След кратко изместване на фокуса от протеста, диалогът между градоначалника и началника на полицаите продължи и не се стигна до консенсус. Така протестиращите сами решиха, че ще блокират АМ „Струма“, хуквайки към нея. Полицаи опитаха да спрат първите смелчаци, но ефект нямаше и така протестът се проведе на двете платна на магистралата – за София и за Благоевград.

Областният управител, който присъстваше на протеста, обяви, че подкрепя хората, но направи едно важно уточнение:

Че в проекта за изграждане на моста не е заложено преместване на тръбата с газ, захранваща Благоевград с „топло“. А когато се обявява обществената поръчка, е допълнено, че трябва да се премести тръбата и така възниква проблемът – за чия сметка ще се случи това. Също така, още когато е обявено бедственото положение от областния управител през януари 2021, е могло да се състои наново изграждане на моста без обществена поръчка, от която следват тежки административни бавения, довели до настоящото положение – по моста да не се работи.

По време на едночасовата блокада се стигна до физическа саморазправа между граждани, уреждащи лични взаимоотношения, ала органите на реда се намесиха.

И така – между София и Благоевград бе взето решението на 20 януари, в петък, от 12 ч. в зала „22 септември“ да се проведе отворена среща между жителите, областния управител, кмета на Благоевград и представители на институциите и фирмите, имащи отношение към изграждането на Покровнишния мост. Това решение обаче не успокои емоциите и спонтанно всички присъстващи решиха да „преместят“ протеста на Е-79 и АМ „Струма“ при Полигона.

Хората пристигнаха отново с колите си на главния път Е-79, но бяха спрени от жандармеристи. Така се достигна до втора блокада на един от входовете за Благоевград.

Не след дълго протестиращи намериха своя път за кръговото кръстовище при АМ „Струма“ през полето.

Реално кръговото кръстовище не бе блокирано, но Е-79 остана затворен за час.

След игра на котка и мишка между протестиращи и полицаи, кметът на Покровник Недко Ангелов обяви край на протеста. Жителите на 6-е села обаче са готови за блокади всяка седмица.

А в страницата си във Фейсбук кметът на Благоевград написа:

„В момента в Благоевград има свръхзасилено полицейско присъствие, породено от гражданския протест, насочен срещу бездействието на държавата за изграждането на моста при село Покровник. Ако полицията подхожда всеки път с такава мобилизация при искания на гражданското общество, то тогава може да помислим да организираме протести всеки ден, поне за да се справим с вандализма и битовата престъпност. Вместо да се извини за цялата каша, която забърка около моста на Покровнишко шосе, държавата очевидно е решила да направи показна полицейска акция срещу жители, борещи се за по-добри условия за живот. Това ми напомня за едни тоталитарни времена! Призовавам полицията да не употребява сила срещу хората, защото те не излизат, за да се бият, а излизат, за да бъдат чути! Лично за себе си съм направил избора на коя страна да бъда, затова отивам при хората, които протестират! Ще се видим там!“

На самия протест кметът предложи следващият протест да бъде пред ОДМВР.

Хронология на събитията, свързани с моста:

Преди седмица стана ясно, че административни неуредици пречат да започне фактическата работа по моста. А причината за документалния и междуинституционален хаос е тръбата за газ, която е прикрепена към пропадналия мост. За да започне изграждането на ново съоръжение, е необходимо тръбата да бъде преместена и това води до множество проблеми, които не могат да бъдат решени от самите отговорни институции.

На среща при заместник -  регионалния министър Николай Шушков бяха кметът на Благоевград, шефът на ОПУ, областният управител, както и представители на фирмата, доставчик на газ. След срещата последваха три изявления, които показаха различно мнение на присъстващите.

Според Шушков трябва да се „форсира“ процесът, за да може да започне изграждането. Той „обвини“ държавата в бездействие.

Кметът на Благоевград обаче заяви на брифинг пред медиите, че е съгласен с това „бездействие на държавата в продължение на година“, ала част от държавата е и самият Шушков, каза Стоянов. Кметът каза, че ще застане до жителите на 6-е села, подкрепяйки ги. Той е провел неколкократни срещи с кметските наместници на селата и споделя мотивите за недоволство.

През дъждовния период през зимата, 13 декември 2021, заради напора на водите на река Струма, основите на моста, свързващ петте села с град Благоевград, поддадоха и мостът бе затворен с цел безопасност.

ВИЖТЕ ВИДЕО и СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА:

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK