Министър Шишков: Държавата предостави над 20 млн. лв. за инфраструктурата в Карлово

Снимки: МРРБ

Регионалният министър посочи, че за да може да се възстанови тази инфраструктура, трябва да се направят проекти

Община Карлово получи над 20 млн. лв. от държавата за възстановяване на засегнатата от наводненията през месец септември миналата година инфраструктура. От тях над 8 млн. лв. са от бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за ремонт на общински пътища и водопроводи. Допълнително държавата отпусна още 12 млн. лв., от които около 9 млн. лв. са за възстановяване на инфраструктура като мостове и съоръжения. Останалите около 3 млн. лв. бяха за разчистване след бедствието.

„Автомагистрали“ ЕАД, Агенция „Пътна инфраструктура“, строителни фирми и ВиК Пловдив тогава вложиха много усилия безплатно. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков в с. Каравелово, където вчера превантивно отново беше обявено частично бедствено положение. За да се запознаят със ситуацията на място бяха също министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова и министърът на земеделието Явор Гечев.

Регионалният министър посочи, че за да може да се възстанови тази инфраструктура, трябва да се направят проекти. “Говорих с кмета Емил Кабаиванов. Той очаква едната група проекти да е готова до края на февруари, а до края на март – другата, така че да може да започне реалното строителство за част от пътищата, за които са отпуснати пари. Към момента е започнало такова, но то не може да бъде изпълнено веднага. Очакваме общината да се справи и средствата да бъдат инвестирани в инфраструктурата”, каза още министърът. Възложител и организатор на целия строителен процес е кметът на общината. Министърът уточни, че ако се наложи, ще бъдат предоставени допълнителни средства.

Иван Шишков изрази всеобщата съпричастност към пострадалите и готовността помощта към тях да бъде продължена. Министърът обаче отново подчерта, че за да може средствата да се ползват, трябва да има готови проекти, които кметът декларира, че вече е възложил. Според неговата прогноза, ако те бъдат готови, каквито са очакванията, строителните работи ще могат да започнат от месец март.

В отговор на коментар, че хората искат по-бързо възстановяване на засегната инфраструктура, министър Шишков посочи, че до няколко месеца жителите ще имат нови пътища и то в мащаб, какъвто няма нито едно населено място. „Мисля, че е по-важно да имаме проекти, които да гарантират нужното качество, отколкото в момента да влезе някой в средата на зимата да строи проекти, които след една година ще са негодни“, категоричен бе той. И допълни, че се надява кметът да продължи да работи по този начин – правилно и навреме да изразходва средствата и да осигури добра инфраструктура.

Новата инфраструктура ще бъде много по-добра от тази преди бедствието, но това не става мигновено. Работи се в малки участъци, защото се проектира, каза още министър Шишков. В отговор на въпрос кой би могъл да облекчи процедурите по възлагане той посочи, че това може да бъде направено от парламента, а не от служебния кабинет.

Кметът Кабаиванов потвърди, че без процедура по Закона за обществените поръчки фирмите не могат да започнат работа.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK