През март започва строежът на покровнишния мост, до ноември - готов

Снимка: Infomreja.bg

"Искаме мост сега!": Закани и напрежение на срещата за покровнишкия мост

Изграждат временно съоръжение до покровнишкия мост, на което да преместят тръбата с газ. Разрешителното за конструкцията излиза до 40 дни, а след това започва същинската работа по моста.

Това стана ясно от срещата между институции и жителите на 6-е благоевградски села, откъснати от пряка връзка с града заради компрометирания мост при село Покровник.

На срещата, заявена още преди седмица на протеста на АМ „Струма“, присъстваха председателят на АПИ – инж. Венцислав Ангелов, управителят на Областното пътно управление в Благоевград – инж. Иван Кунев, и експерт от АПИ – инж. Даниел Иваничков.

В залата бяха още кметът на Благоевград – Илко Стоянов, кметът на Покровник – Недко Ангелов, представители от фирмата за пренос на газ, председателят на ОбС-Благоевград – Радослав Тасков, общински съветници.

Срещата започна с изясняване на процедурите, които следват през 2023 година, за да може покровнишният мост да се превърне не само в план на документи, но сбъдната мечта.

Проблем за изграждането на моста е преместването на тръбата. Търсим начин за изграждането на съоръжение до моста, където да се закрепи тя. В момента се проучва как да се изгради именно това временно съоръжение и дали по него ще могат да преминават леки автомобили и строителна техника. Всички тези дейности са на 100% финансирани от държавния бюджет, каза Ангелов.

В рамките на 40 дни (които започват да текат от 26 януари) изтича срокът по обявената от АПИ обществена поръчка за избор на фирма, която да изгради моста, в този срок се вмества и изграждането на допълнителното временно съоръжение. Сроковете обаче не се бавят, уточниха представителите на институциите и заявиха, че строежът на моста е предвиден за 300 дни, което означава, че ще бъде готов около ноември 2023.

Преди изграждането на основното съоръжение ще бъде изградено допълнително техническо съоръжение за преместване на инженерните комуникации без това да води до удължаване на общия срок за изпълнение на договора за строителство, който е 300 дни, от издаването на разрешението за строеж, каза Ангелов.

За да може работата да започне колкото се може по-скоро за изграждането на основното и на допълнителното съоръжението ще бъде поискано частично разрешение за строеж по чл.148, ал.6 от Закона за устройство на територията. Издаването на частично разрешение за строеж е възможно да бъде реализирано до 40 дни, допълни председателят на АПИ.

Недоволните жители обаче не успяха да изслушат представителите на институциите. Подвластни на емоции, жителите изразиха различни идеи като това, че искат да се премахнат огражденията на настоящия мост, за да могат да преминават, независимо, че той е компрометиран. Тази идея бе категорично отхвърлена и им бе обяснено, че огражденията са с цел безопасност.

„Мостът няма да падне, ако върху него не се оказва напрежение“, каза инж. Ангелов.

Жителите заявиха още, че не искат да чакат нито 40, нито 300 дни, а искат незабавно да видят, че по моста се работи, което от страна на спазване на законовите процедури е невъзможно.

Жителите пожелаха да чуят конкретни дати, въпреки че им бе обяснено за поставените срокове. От АПИ обясниха, че точен ден не могат да посочат, защото самото строителство ще започне в подходящия за това сезон – април или май.

„Стига лъжи!“, „Ще взривим моста“, „Ще спрем крана на газа“, „Вие не ни разбирате“, „Вие ни лъжете“, скандираха хората, които отново се заканиха за протести и преминаване в неподчинение.

Относно това защо дадени мостове са изградени по-бързо от други, председателят обясни, че всяко съоръжение е важно и с приоритет, но по-важни са тези, които наистина откъсват населено място от друго без да има алтернативен път. Не такъв обаче е случаят с покровнишкия мост и 3-километровия заобиколен маршрут до Благоевград.

Жители изразиха и недоволство, че тръба с газ е прикрепена за моста, а нямало потребители от селата, които да ползват услугата.

„Мостът е затворен за хората, но не е затворен за газа“, каза Калоян Ханджийски.

Обяснено бе обаче, че фирмата, сключила договор, по който заплаща наем за ползване на съоръжението, е „Рила газ“, а договорът е от 2001 година, за което АПИ не отговоря. Също така селата може да не са газифицирани, но тръбата осигурява отоплението на Благоевград.

Със заповед от днес областният управител назначи комисия, която да обследва състоянието на всички комуникационни съоръжения, прикачени към съществуващия мост.

От срещата стана ясно още, че и местни са се включвали в обследване основите на моста. Трима рибари са се гмуркали, за да проверят подкопани ли са основите.

„Основите са затлачени и няма да мръднат. Не е проблем мостът, той може да се ремонтира! Проблем е разрушеният бараж, който ако не се оправи, и нов мост да има, той пак ще бъде съборен от придошлите води на реката“, каза жител.

Чуха се и възгласи: „Ще съборим моста“, „Искаме същия мост да се ремонтира“, „Не искаме да чакаме 340 дни, искаме мост сега“, „Вие не работите“.

Срещата приключи с напускането на гневните жители от залата, а кметът на Покровник все още няма отговор ще има ли пореден протест тази неделя.

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK