ИПБ атакува министър Шишков по всички линии

Снимка: Infomreja.bg

От Института по пътна безопасност посочват, че Шишков може да нанесе щети за милиони на държавния бюджет

Институтът за пътна безопасност (ИПБ) сигнализира главния прокурор Иван Гешев за предполагаеми нарушения в действията и бездействията на регионалния министър Иван Шишков, информират от ИПБ. ИПБ посочва, че Шишков може да нанесе щети за милиони на държавния бюджет, пише news.bg.

В сигнала до прокуратурата са включени договорите за зимно поддържане, превантивно и текущо поддържане, както и ремонтно-възстановителни работи на републиканските пътища.

Според ИПБ Иван Шишков не е одобрил финансовата рамка и поименния списък на обектите изграждани от АПИ през 2022 г., като с това индиректно е позволил безразборно и субективно плащане от страна на УС на АПИ. От Институтът за пътна безопасност твърдят, че поради бездействието и мълчаливото одобрение на Шишков, незаконното строителство през 2022 г. по тези договори то е извършвано.

При заобикаляне на Закона за обществените поръчки и в нарушение на Закона за държавния бюджет със съгласието на министър Шишков са завършени възложените от правителството на Борисов над 100 броя незаконни обекти под формата на превантивни ремонти съгласно приложения №3 и №4 от подписаните допълнителни споразумения по тези договори по време на преходното служебно правителство, пише в сигнала си ИПБ.

ИПБ посочва и други нередности. Според тях министър Шишков е възложил на УС на АПИ да одобри заданията за изпълнението на нови 11 обекта, включително ремонт на мостово съоръжение над р. Янтра при гр. Полски Тръмбеш под формата на текущи ремонти. Те поясняват, че той не е упражнил контрол спрямо ръководството на АПИ и е допуснал да бъдат разплатени изборно на определени фирми изпълнените основни ремонти под формата на превантивни такива.

Също така министър Шишков е разрешил разплащаното на основния ремонт на общински пътища, намиращи се на територията на ОПУ-Благоевград, ОПУ-Пазарджик и ОПУ-Перник, възложен през тези договори със споразумения между АПИ и съответната община на основание чл.59-чл.61 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, с които се заобикаля Закона за обществените поръчки и тези споразумения имат дарителски характер. С това е възможно да е ощетен държавния бюджет с около 70 милиона лева за тези ремонти, посочват още от ИПБ.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK