Министър Шишков: „Струма“ трябва да се построи и това трябва да е законово

Снимка: МРРБ

Издаденото разрешение за строеж на АМ „Струма“ не предрешава избора на трасе през Кресненското дефиле , обяви той

„Днес се виждах с протестиращите. За мен продължава да е неясен протестът, поради това, че съм издал разрешение за строеж и съм одобрил подробен устройствен план в една малка част, която по никакъв начин не предрешава избора на трасе. А това, че трябва да има магистрала „Струма“ в цялост – мисля, че на всички е ясно, че това трябва да се случи“. Това каза пред медии днес министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков по повод протеста на жители на гр. Кресна и представители на неправителствени организации срещу строителството на автомагистрала „Струма“ в края на магистралата в посока Кулата - София.

Министърът обясни, че това е предприето поради няколко причини: „Едната е, за да покажем, че трябва да се довърши най-накрая този проблем от АМ „Струма“. Но това не е предрешило трасето по никакъв начин“, подчерта отново той. „Това, което сме издали като разрешение за строеж и сме одобрили проект, е за частта между кръговото движение и магистралата. Разбира се обаче, това е ясен знак, че трябва да бъде завършено в рамките на екологичното законодателство и в рамките на Закона за устройство на територията“, категоричен бе министърът.

И допълни, че по най-бързия начин трябва да бъде завършен изборът на трасе и да бъде одобрен проект, за да започне строителството на АМ „Струма“ в участъка, като основният мотив за определянето на вариант за преминаване ще бъде екологичната оценка, съобщават от регионалното министерство. Анализът на екологичните мерки продължава. Очаква се да бъде завършен до няколко месеца.

„Не може повече никой да няма смелост да вземе някакво решение и да се продължава напред. „Струма“ трябва да се построи и това трябва да е законово, не както започнатите участъци на „Хемус“ – незаконно, правим точно това“, каза арх. Шишков.

„Най-важното, което успяхме да направим, е да оставим възможност и хоризонт да бъде завършена АМ „Струма“, защото нещата можеха да бъдат върнати в изходна позиция и тогава щяхме да имаме много по-голям проблем. Всичко, което може да се направи в рамките на закона, ние го правим“, каза още Иван Шишков.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK