Скъпият автомобил в задлъжнялата община Хаджидимово

Снимка: БГ Он Ер

Обществени поръчки по български

През последните години все по-често ставаме свидетели на това как по български се провеждат обществени поръчки. Този път от Антикорупционния фонд сигнализираха за конкурса по избор на нов автомобил на кмета на Хаджидимово. Оказва се, че юристите, които са изготвяли документите, са поставили такива условия към кандидатите, че на тях да не може да отговори почти никой. Репортерът ни Иван Кънчев отиде до Хаджидимово, за да провери случая.  

Не успях да с срещна с кмета, нито да видя автомобил. Информацията идва от Антикорупционния фонд, решихме да ги питаме и да проверим има ли такава кола, няма ли. Това каза в студиото на "България сутрин" Иван Кънчев пред водещите Мирослав Димитров и Мария Константинова.

Екипът на медията е имал желание да се срещне с кмета, имало е няколко опита да се свържат с него, но неуспешни.

"Със сигурност може кметът от колата да се обади и да излъчим неговата гледна точка, техническите ѝ специфики го позволяват", посочи репортерът на Bulgaria ON AIR.

Според Кънчев има три листа документи с характеристики, които показват какъв точно автомобил се иска.

"Законът е категоричен, че трябва да има равнопоставеност при обществените поръчки. Според адвокат Руканова има данни за нарушение. Вчера в новините излъчихме част от репортажа, после, след качването му в социалните мрежи, става ясно, че има доста голям интерес. Местните обаче се притесняват да застанат пред камера", посочи още Кънчев.

От думите му стана ясно, че може да се направи проверка на поръчката и при нарушение да последва глоба. Цената на автомобила влиза в рамките на допустимото - до 69 996, 60 лв., а предложението на фирмата е за 69 800 лв. В условията е заложено също колата да е втора употреба. 

 

 

КОМЕНТАРИ

Наредения20:39 - 15.04.2021
В община Гоце Делчев е същото като в Хаджидимово кмета и заместниците му са се забавлявали превърна ли са Общината в бащиния.Назначават некадърници за управители за да си въртят схемите на кмета е напълно корумпиран но добре се прикрива.
Сарандьо22:12 - 12.04.2021
В Гоце Делчев да не би да е по-различно. Сарандев е превзел всичко, само че той е хитър. Скъпата кола си я кара само през нощта или извън града.
вярно е12:33 - 12.04.2021
Има такъв автомобил. Как няма да се страхуват местните да застанат пред камера. Той се е превърнал в дерибей - той коли, той беси. Същото е и в управляваните от него институции. Дано антикорупционен фонд направи нещо, за да свърши ерата на този дерибей. Опазил ни Бог.
Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK