Атрактивна “Нощ на спорта” привлече стотици да спортуват в София

Снимки: ММС

"#BeActive - София 2021" освети небето над НДК в Европейската седмица на спорта

Пространството пред Националния дворец на културата в София се превърна в зона за атрактивни демонстрации, в които се включиха хиляди гости на “Спортното селище” и "Нощта на спорта", на която кулминацията бе светлинно шоу в небето над НДК. Двете събития, организирани от Министерството на младежта и спорта, бяха част от седмото издание на #BeActive Европейска седмица на спорта от 23 до 30 септември 2021 г.

Десетки наши състезатели по лека атлетика, баскетбол, борба, бокс, художествена гимнастика, таекуондо, аеробика, хандбал, канадска борба, фехтовка, спортни танци, брейк успяха да увлекат стотици младежи, които се включиха в европейското спортно събитие.

Нощта на спорта беше открита от министъра на младежта и спорта Андрей Кузманов. Той отбеляза, че инициативата на Европейската комисия е изключително значима, защото се цели популяризирането и насърчаването на физическа активност и здравословния начин на живот.

България беше една от 40 страни в цяла Европа, в която се проведе четвъртото издание на Европейската нощ на спорта. За поредна година над 30 спортни клубове и федерации имаха възможността да запознаят желаещите със своята дейност и да привлекат млади хора към спортуване и здравословен начин на живот. При пристигането си в Спортното селище пред НДК министър Кузманов проследи демонстрации по художествена гимнастика, джудо, бокс и канадска борба. 

“В тези трудни времена за целия свят, в тази пандемична обстановка, искам да благодаря на всички спортисти, треньори и деятели, които взимат участие в Европейската седмица на спорта. Надявам се, че всички вие ще допринесете за развитието на спорта и физическото възпитание в България, защото спортът и здравето са неразривно свързани. Пожелавам на всички на добър път. Откривам Нощта на спорта”, заяви министър Андрей Кузманов.

Той благодари на всички федерации, клубове и гости на Нощта на спорта за участието им в инициативите, които са част от Европейската седмица на спорта. Лица и посланици на събитието бяха гимнастичката Боряна Калейн и джудистът Ивайло Иванов, който беше с тригодишния си син.

Сред гостите бяха още европейският комисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел, извънредният и пълномощен посланик на Република Словения в България Н. Пр. Анжей Франгеш,  извънредният и пълномощен посланик на Република Сърбия у нас Н. Пр. доц. д-р Желко Йович, заместник-министърът на културата Весела Кондакова, Йорданка Благоева – представител на Българския олимпийски комитет и заместник-ректорът на Националната спортна академия “Васил Левски” проф. Татяна Янчева. “Да бъдеш активен през една нощ или една седмица е силен сигнал, но не е достатъчно. Моето послание е Европейската седмица на спорта да зареди всички с толкова много енергия, че това да продължи през цялата година”, каза Мария Габриел. 

Тя и министърът на младежта и спорта Андрей Кузманов проследиха тренировка на баскетболния отбор на Спешъл олимпикс България. 

#BeActive е част от инициатива на Европейската комисия за насърчаване на спорта и физическата активност на гражданите на ЕС. Национален координатор за България е ММС, съфинансиран по програма „Еразъм +“ на Европейския съюз.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK