Ледена скулптура на бял дроб в София показва последствията от белодробна фиброза

Снимка: БГНЕС

Днес е Световният ден на белия дроб

Ледена скулптура на бял дроб в градинката пред народния театър „Иван Вазов“ в София визуализира тежките последствия от заболяването белодробна фиброза, предаде репортер на БГНЕС.

Идиопатичната белодробна фиброза е прогресиращо заболяване,както се топи ледената фигура на белия дроб, така с течение на времето белият дроб губи своята функция при идиопатична белодробна фиброза“, каза председателят на Българското дружество по белодробни болести доц. д-р Владимир Ходжев.

Той посочи, че днес е Световният ден на белия дроб и стартират информационна кампания „Поеми дъх с надежда“ за повишаване на познаваемостта на това рядко заболяване „Целта е да дадем информация на обществото, за да могат тези пациенти да бъдат диагностицирани в по-ранен стадий. Това им дава шанс да получат терапия и да се забави ходът на заболяването“, посочи доцентът.

Белодробната фиброза е медицинският термин за натрупване на съединителна тъкан в белия дроб, в резултат на което белите дробове загубват еластичността си и се уплътняват. Установяването на точна диагноза може да отнеме много години и може да са необходими множество текстове, за да се изключат други състояние. Вашият лекар може най-добре да предостави насоки и подкрепа, съобразени с вашата индивидуална ситуация и да предложи най-добрият подход занапред, пише в информационните материали на кампанията. /БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK