Започва реконструкция на бул. „Европа“ в Сандански

Снимка: Община Сандански

Очаква се тази процедура да бъде финализирана до края на месец юни

След дълги съдебни дела по обжалвания на процедурата за реконструкция на бул. „Европа“, продължили повече от година, един от най-важните пътни участъци в Сандански, ще бъде основно реконструиран.

Тази седмица бе подписан договорът между община Сандански и ДЗЗД „Сандански“ 2001 („Грома Холд“ ООД и „Инфра Про Консулт“ ООД) на стойност 4 473 840 лева с ДДС за изпълнение на обществена поръчка с предмет Инженеринг (проектиране, авторски надзор и изпълнение на реконструкция) на бул. „Европа“.

Съобразно сключеният договор, първият етап включва техническо проектиране и съгласуване на проекта и издаване на разрешение за строеж.

Очаква се тази процедура да бъде финализирана до края на месец юни. Това ще даде възможност след 3 месеца да стартират и реалните строително-ремонтни дейности на пътния участък.

Проектът за реконструкция предвижда основен и комплексен ремонт на бул. „Европа“, с дължина 1061 метра.

След откриването на Автомагистрала „Струма“, бул. „Европа“ е един от основните и най-натоварени пътни участъци в общината.

Същевременно общинският път е в много лошо състояние – с много дупки, неравности, неработещо отводняване, амортизирана система за улично осветление и рискови участъци, с потенциал за пътнотранспортни произшествия.

Ключовият проект предвижда: 

  • Цялостна реконструкция и подмяна на четирилентовата асфалтова настилка;

  • Изграждане на нови ВиК съоръжения – водопровод и канализация за дъждовни води и отводнителни шахти;

  • Изграждане на нов канализационен колектор за смесени води (битови отпадни води и дъждовни води);

  • Изграждане на канални мрежи за комуникационни връзки и съоръжения;

  • Изграждане на тротоари за безопасно движение на пешеходци;

  • Изграждане на ново улично LED осветление от двете страни на пътния участък за постигане на по-добра и хомогенна осветеност;

  • Обособяване на разделителна линия за безопасност между посоките на пътното движение;

  • Вертикална и хоризонтална светлоотразителна пътна маркировка;

  • Повдигнати пешеходни пътеки;

  • Автобусни спирки за обществен транспорт със спиркови навеси.

Съобразно договора, строителните дейности следва да се реализират в срок от 300 календарни дни, но амбицията на строителната компания е реконструкцията на пътя да завърши значително по-рано – до края на тази година.

Реконструкцията на бул. „Европа“ е от изключителна важност за местния бизнес и за цялостния облик на региона. Чрез подобряване на пътната и техническата инфраструктура на Сандански, ще се създадат по-добри условия за живот, туризъм и инвестиции.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK