От подигравки за заекване до двойки по история: Версиите за стрелбата в училище в Сърбия

Снимка: БТА

Случаят повдигна и въпроса за оръжията в Сърбия

След трагедията в Сърбия - късно в сряда, хиляди хора се събраха пред училището в Белград, за да положат цветя и да запалят свещ в памет на загиналите. 

„Дошъл съм да отдам почит към загиналите, към моята учителка... С която бяхме близки. Това е страшна история и всеки трябва да излезе и да отдаде почит”, каза демонстрантът Огнян.

Докато официалното разследване е в ход, то всички версии защо 13-годишният ученик е влязъл да убива в училище се проверяват. Една от тях гласи, че момчето искало да отмъсти на своите съученици, защото му се подигравали, че заеквало.

„Някои твърдят, че е било малтретирано от своите съученици, искало е да се прехвърли в друг клас. Във всеки случай става въпрос за едно умно момче”, коментира журналистът в Сърбия Ели Юрукова.

Според друга версия мишена била учителката по история, която му писала три двойки. Преподавателката е била първата застреляна след пазача на входа на училището.

„Този кървав пир или това убийство е било приготвяно още преди месец. На бюрото на момчето е намерен план на входа и на изхода на училището - как ще влезе, какво ще направи”, добави Юрукова.

Твърди се, че ученикът е дете на разведени родители. Живеел с баща си, с когото ходили да стрелят. По професия баща му е лекар. И двамата родители са арестувани за 48 часа.

„Оръжията са голям проблем в Сърбия, макар че тя има добър, европейски, закон. Но има оръжие, останало от войната”, поясни Юрукова.

„Вучич изкара информация за броя на регистрираните огнестрелни оръжия - 766 000”, посочи посланикът на България в Сърбия Петко Дойков. 

Петимата пострадали при нападението, които са в болница, са в стабилно състояние.

В Сърбия е обявен траур до неделя.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK