Министрите Рашков и Спасовски оцениха високо постигнатото сътрудничество в областта на вътрешните работи

Снимка: МВР

Двамата министри изразиха увереност, че активният и открит диалог ще продължи и ще бъде надграден в бъдеще

По покана на министър Бойко Рашков, на работно посещение в България е Оливер Спасовски, министър на вътрешните работи на Република Северна Македония.

В рамките на проведената днес работна среща те дадоха висока оценка на отношенията между България и Северна Македония в областта на вътрешните работи. Двамата министри изразиха увереност, че активният и открит диалог ще продължи и ще бъде надграден в бъдеще. Обединиха се около необходимостта от разширяване на професионалното сътрудничество по всички въпроси от взаимен интерес.

Министър Рашков подчерта важността от поддържането на директни и редовни контакти и потвърди готовността на страната ни да развива и задълбочава двустранното сътрудничество, в т.ч. и чрез споделяне на своя опит и експертиза в областта на вътрешните работи, натрупани като държава членка на ЕС. В този контекст министър Рашков изрази увереност в необходимостта от още по-активно и резултатно взаимодействие във всички области на сътрудничеството, като например граничната сигурност, противодействието на различните форми на трансграничната организирана престъпност, борбата срещу тероризма и други.

Министър Спасовски, от своя страна, благодари на министър Рашков за възможността за конструктивни и взаимно полезни разговори в София. Той коментира, че България и Северна Македония, като съседни държави, имат общ интерес от още по-добри резултати на сътрудничеството в областта на вътрешните работи. В този смисъл министър Спасовски заяви ангажираност към укрепване и задълбочаване на контактите на двустранно и регионално ниво, в това число по приоритетни теми на съвместната работа като борбата срещу организираната престъпност, противодействието на нелегалната миграция и други. Като добър пример на съвместната работа той посочи дейността на Съвместния контактен център за полицейско и митническо сътрудничество в Гюешево.

В рамките на визитата министър Рашков и министър Спасовски присъстваха и на съвместно тренировъчно учение на специалните антитерористични отряди към министерствата на вътрешните работи на двете страни.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK