Депутати и експерти дискутираха проектозакона за защита от домашно насилие

Снимка: Министерство на правосъдието

През 2019 г. междуведомствена работна група в широк експертен състав изготви изменения и допълнения в ЗЗДН.

Ключови въпроси, поставени в хода на обществените консултации на законопроекта за изменения и допълнения в Закона за защита от домашното насилие (ЗЗДН), бяха дискутирани в Министерството на правосъдието.

На работната среща бяха поканени народни представители от всички парламентарно представени партии с цел да се запознаят с очертани дискусионни въпроси по законопроекта.

В разискванията участие взеха и Омбудсманът на Републиката, представители на неправителствения сектор, осъществяващи дейност в областта на превенцията и защитата от домашното насилие, както и представители на Министерството на правосъдието, Министерство на вътрешните работи и Министерство на труда и социалната политика.

Очертани бяха следните спорни въпроси:

  • дефиницията „фактическо съжителство на съпружески начала“;
  • мерките за защита на пострадало лице;
  • дефиниции за икономическо и психическо насилие;
  • финансирането на неправителствени организации;
  • твърдение за въвеждане на дискриминация по отношение на мъжете и бащите;
  • срокът за подаване на молба за защита от пострадалото лице;
  • обратната тежест на доказване, въведена чрез декларацията по реда на чл. 9, ал. 3 от ЗЗДН;
  • глобата, налагана от съда на извършителя.

Целта на втората работната среща, организирана в рамките на седмица, е да се търси консенсус по противоположните мнения и предложения за промени в текстовете на законопроекта, така че народните представители да припознаят темата за домашното насилие и тя да бъде поставена за приоритетно разглеждане в Народното събрание.

През 2019 г. междуведомствена работна група в широк експертен състав изготви изменения и допълнения в ЗЗДН. Законопроектът беше публикуван за обществени консултации в периода от 13 до 27 януари 2021 г., като в този срок постъпиха многобройни предложения, бележки и коментари.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK