Седем дами в компанията на планинари от Разлог направиха 10-часов преход в Пирин

снимки: Община Разлог


Мъжете от новосформирания клуб по туризъм „Погледец” към туристическо дружество „Пирин - Разлог” преминаха маршрута от хижа "Яворов" през връх Баюви дупки, буквално се спуснаха, точно преди заслона на Кончето, по циркуса Баюви дупки, преминаха през скалния ръб Средонос и местността Погледец и се върнаха на хижа "Яворов". Гости на мъжкото туристическо дружество бяха седем смели дами, които изненадаха мъжете с проявената издръжливост, граничеща с героизъм.

Планинарите от Разлог  се докоснаха до девствената красота на Пирин и се насладиха на  разнообразната и богата алпийска растителност. Успяха да вдигнат и адреналина си при спускането от мраморния ръб на Баюви дупки. Според опитните планинари маршрутът е изключително тежък и преминава през най-трудната алпийска част на Северен Пирин, която си съперничи със скалния феномен Кончето. Опасният терен е причина по този маршрут рядко да минават повече от двама-трима туристи годишно.

Маршрутът на смелчаците от клуб „Погледец” премина и през 13 пещери, които са проучвани през 2002 година от международна експедиция под ръководството на д-р Петър Берон. Тук се намира и най-голямата пещера в Пирин, която е отвесна  и чийто отвор има форма на кратер на вулкан с диаметър 5 метра. Въпреки големите горещини на планинските любители се наложи да преминават през много снежни преспи с дебелина 5 метра. По данни на туристическото дружество „Пирин – Разлог” в момента започва проучването и на друга пещера, за която се предполага, че е най-дългата на Балканския полуостров. Проучването на пещерата е затруднено от наличието на 6-метрова ледена преграда на самия вход на пещерата.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK