ПРЕДИ ВРЪЩАНЕТО НА МАНДАТА: Плановете и прогнозите на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС за управлението

Снимка: Infomreja.bg

Очаква се още в сряда проектокабинетът да бъде гласуван в НС

Вторият мандат ще бъде върнат изпълнен при президента Румен Радев утре точно в 11 часа, съобщава nova.bg.

Очаква се още в сряда проектокабинетът да бъде гласуван в Народното събрание, освен ако не бъде свикано извънредно заседание по-рано. Засега от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" заявиха, че ще гласуват „против”. От ДПС тепърва ще решават. Но и без подкрепата на останалите политически сили, първите две формации разполагат дори повече от необходимите гласове за съставяне на кабинет.

Въпреки липсата на доверие между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, двете формации са позитивно настроени за бъдещето на проектокабинета.

"Този кабинет трябва да влезе в министерските институции да види на какъв хал е държавата и да започне да работи седмица за седмица, с ясни задачи и отчет", заяви Лена Бориславова от ПП.

И определи изказването на Радев при връчването на мандата като "тъжно поведение". "Подобни ходове водят до уронване на престижа на институциите. Това е отклоняване от конституционните норми и политически разумното поведение", каза тя. 

"Не смятам, че беше необходимо Радев да прави това изказване. Доста недостоен начин да се разграничи от ПП, вместо да говори открито. Ако е имало нередности, свързани с редовното им управление, можеше да бъдат показани на обществото", коментира Деница Сачева от ГЕРБ-СДС.

Колкото до състава на проектокабинета, не се очакват промени в последния момент. "Много съм доволна, че Атанас Славов прие предложенеито на Кирил Петков да стане министър на правосъдието, защото е човек който се позлва с доверие в широкия спектър", посочи Бориславова.

Сачева пък коментира: "По отношение на Асен Василев имаме своите критики и притеснения, той е изискване на ПП, за да бъдат част от този кабинет, така че те ще носят отговорност за неговите действия. Самият той знае, че има сериозна доза недоверие към него", обясни Сачева. 

Лена Бориславова заяви категорично, че срещите с ДПС в парламента са били само в търсене на подкрепа за конституционно мноинзство, но видя в участието на депутата Делян Пеевски опит за провокация. "Говорено е с тях само за подкрепа за конституционно мнозинство. Можем да се оставим на провокации или да свършим работа. В случая не можем да влияем на това ДПС кого ще изпратят на срещата", заяви тя.

Колкото до имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който главния прокурор поиска в петък, заради "Барселонагейт", от двете формации смятат, че трябва да се гласува от анкетна комисия.
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK