ЕС и САЩ работят за осигуряване на газ за Европа в случай на конфликт

Източник: БНТ

САЩ вече са най-големият доставчик на втечнен природен газ за ЕС

САЩ и ЕС работят заедно за осигуряване на непрекъснати, достатъчни и навременни доставки на природен газ за ЕС от различни източници по целия свят, за да се избегнат сътресения в доставките в случай на руско нахлуване в Украйна. Това се казва в съвместно изявление на президента на САЩ Джо Байдън и председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

САЩ вече са най-големият доставчик на втечнен природен газ за ЕС. Ние си сътрудничим с правителства и пазарни оператори за доставка на допълнителни обеми природен газ за Европа от различни източници по целия свят, се казва още в съобщението.

Втечненият газ може в краткосрочен план да подобри сигурността на доставките, като в същото време двете страни продължават прехода към нетни нулеви емисии.

Призоваваме всички големи страни производителки на енергия да се присъединят към нас, за да гарантираме стабилността и доброто снабдяване на световните енергийни пазари, се казва в изявлението на Байдън и фон дер Лайен.

На 7 февруари се проведе Съвет по енергетика САЩ-ЕС.

Преди дни стана ясно, че САЩ преговарят с Катар за доставки на газ за Европа в случай, че Русия нападне Украйна и бъдат нарушени руските доставки за континента. Въпросът ще бъде обсъден на 31 януари във Вашингтон на среща между емира на Катар шейх Тамим бин Хамад ал-Тани и президента Джо Байдън.

Източници от Европейската комисия съобщиха днес, че Брюксел активно работи и за осигуряване на доставки на природен газ от други държави, за да се избегне зависимостта от Русия.

В момента Европа е силно зависима от руския газ. Според ЕК той представлява 40% от всички доставки на газ в ЕС. 38% от доставките идват от Норвегия, останалата част се състои от доставки на втечнен природен газ.

Според високопоставен служител от Европейската комисия, в момента се работи по набор от санкции срещу Русия и осигуряването на енергийна независимост на ЕС е част от тази подготовка. /БНТ/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK