Южна Корея и САЩ с мащабни военни учения до границата със Северна Корея

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Това се случва въпреки предупрежденията на Севера

Южнокорейските и американските военни започват мащабни учения със стрелби близо до границата със Северна Корея в четвъртък, въпреки предупреждението на Севера, че няма да толерира това, което нарича враждебна репетиция за нахлуване на прага си, съобщава news.bg.

Ученията в четвъртък, първите от петте кръга учения на съюзниците до средата на юни, отбелязват 70 години от създаването на военния съюз между Сеул и Вашингтон. Северна Корея обикновено реагира на такива големи южнокорейско-американски учения с тестове на ракети и други оръжия.

От началото на 2022 г. Северна Корея е изстреляла повече от 100 ракети, но не и откакто изстреля междуконтинентална балистична ракета с твърдо гориво в средата на април. Северна Корея твърди, че бурното темпо на тестовете й  е имало за цел да отговори на разширените военни учения между САЩ и Южна Корея, но наблюдатели казват, че Северът цели да напредне в развитието на оръжията си, след което да изтръгне по-големи отстъпки от съперниците си в евентуална дипломация.

Американско-южнокорейските учения със стрелби, наречени "комбинирани учения за унищожаваща огнева мощ", ще бъдат най-големите по рода си. Ученията са провеждани 11 пъти от началото им през 1977 г. според южнокорейското министерство на отбраната.

Служители на министерството казаха, че тазгодишните учения ще включват модерни изтребители стелт, щурмови хеликоптери, танкове и системи за изстрелване на ракети от Южна Корея и Съединените щати. Не беше известно колко войници ще участват в ученията, но предишните учения през 2017 г. - последните преди тази година - привлякоха около 2000 войници и 250 оръжия от двете страни.

В по-ранно изявление на министерството на отбраната се казва, че ученията имат за цел да подобрят комбинираните оперативни способности на съюзниците. В него се казва, че Южна Корея и Съединените щати ще се стремят да създадат "огромни способности за възпиране и реагиране", за да се справят със севернокорейските ядрени и ракетни заплахи.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK