Кюстендил празнува! Стотици жители и гости на града посрещнаха пролетта

Снимки: Infomreja.bg

Девойка „Кюстендилска пролет“ Моника Йорданова: Нека заедно да пазим прекрасните си традиции

Стотици кюстендилци посрещната празника на пролетта на централния площад „Велбъжд“. Традицията и този път беше спазена, като точно в 11 часа започна празничен водосвет за здраве и благоденствие на кюстендилци, отслужен от Белогардчишки епископ Поликарп и свещеници от Кюстендилска духовна околия.

Официални гости на празника бяха Адрианополски епископ Евлогий, Силвия Георгиева – изпълнителен директор на Национално сдружение на общините и Иван Андонов – председател на ОбС – Кюстендил.

„Отново ни събра онзи дългоочакван миг, в който със задоволство изпращаме тягосната въздишка на отиващата си зима. И няма облак, който да скрие онзи светъл лъч, който се устремява към всяко сърце, защото вече сме галени от този благоуханен вятър, който донася уханието на всяко цвете. Красотата на великото в малкото.

Птиците и животните вече носят своята небесна любов, а ние сме изправени до ярките символи на Кюстендил – трите лястовици, хванати една за друга. Символизиращи троичното единствено по пътя към мира и спасението. Честита пролет, Кюстендил! Честита пролет, Българийо, родена да даваш живот през вековете“. С тези думи кметът на града поздрави стотиците кюстендилци и гости на града на пролетта.

Специален поздрав отправи и новоизбраната кюстендилска пролет Моника Йорданова.

„Бъдете здрави и благословени. Нека пъстрите цветове на пролетта да ви зареждат с щастие и положителни емоции и нека заедно да продължаваме да пазим прекрасните си традиции! Честита пролет, Кюстендил“, обяви от сцената на площад „Велбъжд“, Моника Йорданова, която заедно със своите подгласнички приеха символите на града от миналогодишните девойки „Кюстендилска пролет“.

Празникът продължава на сцена „Базиликата“ в лесопарк „Хисарлъка“ от 14:00 часа, където по стар обичай девойка „Кюстендилска пролет“ ще отправи поздрав към своите съграждани, по повод настъпването на първия пролетен ден. Там за настроението на гостите ще се погрижат кюстендилските изпълнители Симона Петрова – Мона, Димана Крумова и Кристиян Янкулов.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK