Токът за бита може да поскъпне от юли с повече от планираните около 4%

Снимка: БГНЕС

Новата цена ще важи за едногодишен период

Токът за бита може да поскъпне от юли с повече от планираните около 4 процента заради действията на вече бившия енергиен министър Росен Христов в последните дни на мандата му. Това стана ясно от думите на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов пред ресорната парламентарна комисия, съобщава БНР.

Разчетите на регулатора сега трябва да бъдат направени отново, обясни Иванов:

"Беше издадена заповед на министъра на енергетиката за допълнително количество от ТЕЦ "Марица Изток 2",  което да бъде включено към микса за регулирания пазар. Това ще доведе до известно повишаване на цената на електрическата енергия. Заповедта е само от 2-3 дни, от министър Христов, той тогава беше действащ  министър и ние в момента изчисляваме, така че не мога да кажа нищо (повече), единствено мога да кажа, че ще има повишение. А това се прави с оглед ТЕЦ "Марица Изток 2", която иначе би работила на загуба, и то съществена загуба, да може да бъде подпомогната".

Окончателната цена на тока за бита ще бъде определена в края на месеца, ще влезе в сила от 1 юли и ще важи за едногодишен период.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK