Църквата в Струмяни чества своя храмов празник

Снимка: Стоян Петков

Празникът на 21-ви май отбелязва края на пролетта и прехода към лятото

Днес църквата в Струмяни чества своя храмов празник.

Православната църква почита на 21-ви май празникът на св. св. Константин и Елена. Във всички храмове на Българската православна църква се отслужва Божествена света литургия.

Свети Константин бил император на Византия през IV век. Той въвежда християнската религия като официална във Византия. Неговата майка Елена е построила няколко манастира в земите, където е живял Христос, открила е и кръста, на който е бил разпнат Исус. Това събитие се смята за най-важното в историята на християнската църква и затова император Константин и майка му Елена са канонизирани за светци.

Празникът на 21-ви май отбелязва края на пролетта и прехода към лятото. Това е времето, през което магически трябва да се осигури бъдещо плодородие и здраве. Обредните практики, насочвани всякога към божествата на огъня и слънцето, сега минават под патронажа на Св. Св. Константин и Елена: посещение на църквата, почистване на свещените извори и пиене на вода от тях, т.е. ритуално очистване, обредно хоро начело с иконите, играта с боси крака върху жарава въглени, чрез която се "проверява" благоволението на светеца – ритуалът наречен „нестинарство“. Вярва се, че човек не може да се научи да танцува, ако не е роден да бъде нестинар. Господ пази нестинарите, защото са добри и на никого не желаят злото. За успешния танц спомагат духовната подготовка, студените крака и монотонната музика на тъпана и гайдата, които им помагат да изпаднат в транс. Според някои вярвания в състояние на транс нестинарите предсказват бъдещето.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK