За първи път в Кюстендил ще има приказна Коледа

Снимка: Infomreja.bg

Коледната елха грейва на 2-ри декември

За първи път в Кюстендил ще има приказна Коледа, анонсира кметът на областния град инж. Огнян Атанасов. Концепцията тази година ще бъде коренно различна, от това което е правено назад в годините.

„Ще доближим Кюстендил до всички европейски столици. Предвидили сме да организираме коледно-новогодишен пазар, който ще бъде по подобие на този в нашата столица. Ще бъде изградено коледно градче, което ще се състои от 16 дървени къщички. Те ще се намират в градинката пред Община Кюстендил.

На мястото ще бъдат изградени и две работилнички за деца, които ще изработват различни сувенири. Останалите 14 къщички ще могат да бъдат наети, като за целта днес на сайта на Общината ще бъде качена формата, която трябва да бъде попълнена и да се кандидатства с нея до 8 декември. На 16 декември от 17.30 часа официално ще бъде открито коледното градче“, обяви още кметът на Кюстендил.

Той допълни, че цената за една къщичка ще бъде символична в размер на 5 лв. ден, като с приоритет ще бъдат местни търговци, занаятчии и производители. Инж.  Огнян Атанасов увери, че на коледния пазар ще се предлага единствено греяно вино, няма да има друг алкохол, за да няма предпоставки за инциденти.

„Заявленията, които ще се попълват за коледния пазар ще бъдат разглеждани от работна група, която съобразно от това кой търговец и какъв артикул предлага, ще бъде направен подбор“, коментира и зам.-кметът на Община Кюстендил, Кристиян Иванчов.

На 2 декември от 17.30 часа ще бъде пуснато празничното осветление на коледната елха. За разлика от друга година на тържественото запалване на светлините ще има заря, която ще бъде организирана от община Кюстендил и спонсори. 

Празничната програма ще продължи на 25 декември, когато ще има празничен концерт на „Джинджър груув“ , коледни работилници за деца и приказни игри с Ани.

На 26 декември от 11 до 13 часа ще се проведе концерт на Симона Петрова – Мона, анимация за деца и коледни работилници за деца, на 27 декември от 11 до 13 часа ще има празнична програма с участието на Елеонора Божанова, Георги Илиевски и кукерски групи от община Кюстендил, а на 31 декември от 23.30 часа ще се проведе новогодишен концерт, в който участие ще вземат Йоана Сашова и Димана Боянова, томбола с награди и подаръци.

"В обедните часове и когато няма концерти, в празничната седмица, за доброто настроение на нашите съграждани ще се погрижи Духовия оркестър на Кюстендил, който също е подготвил един прекрасен репертоар, за да има наистина коледно настроение. Осветлението, което ще бъде направено, също ще бъде по-различно от предходни години.

Ще бъдат поставени единични елементи, които ще осветяват стълбовете по улица „Цар Освободител“. Осветление ще има и от центъра на Кюстендил до хотел „Велбъжд“. В коледни светлини ще засияе и градинката при Чифте баня, както и Колушко дере“, обяви още инж. Огнян Атанасов.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK