Държавата иска да задържи ИТ специалистите си

Снимка: Infomreja.bg

Правителството въвежда по-благоприятни условия за работа в държавната администрация

По-добри възможности за привличане и задържане на млади хора и специалисти в администрацията и по-бързо кариерно израстване на служителите- това е целта на приетите от правителството днес изменения в Класификатора на длъжностите в администрацията и в други нормативни актове, внесени от вицепремиера по ефективно управление Калина Константинова.

С една година се намалява изискването за професионален опит за заемане на редица ръководни и експертни длъжности, с цел привличането на млади професионалисти за кариера в държавната администрация. Мярката е с дългосрочен хоризонт за постепенно и трайно преодоляване на негативната тенденция на ,,застаряване" на държавната администрация в последните години.

По предложение на Министерството на електронното управление се въвежда възможност заплатите за специфични ИТ длъжности и на ръководителите на звена, в които има такива длъжности, да надвишават с до 80 на сто максималния размер, с оглед постигането на конкурентно заплащане спрямо частния сектор. Така се създават възможности за привличане на качествен кадрови ресурс в държавната администрация за напредъка на електронното управление - основна платформа за цифровата трансформация на публичните институции и инструмент за повишаване на качеството на административните услуги за гражданите и бизнеса. Определянето на по-високи възнаграждения се извършва след съгласуване с председателя на Съвета за административната реформа.

Очакваните резултати от приетите изменения са привличане на повече кандидати за работа в административните структури, повишаване на мотивацията на служителите и институционалния капацитет на държавната администрация.

Тяхното приложение ще се извършва в рамките на разходите за персонал на разпоредителите с бюджет за 2022 година и не изисква осигуряването на допълнителен публичен финансов ресурс.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK