Днешният ден на ансамбъла в Копривлен

Снимка: Infomreja.bg

Традициите са живи

Само година след създаването на първия ансамбъл в България – Неврокопския, в близкото село Копривлен също се създава ансамбъл. Първите му ръководители са Никола Хаджиев, Никола Велев, Запрю Икономов, Димитър Чобанов и Александър Михайлов.

През годините ансамбълът печели редица награди от републикански фестивали на художествената самодейност. Той е желан гост на сцени както в страната, така и в чужбина.

Благодарение на него местните песни, танци и обичаи са запазени до днес. Ще се запазят и за бъдещите поколения, защото ансамбълът, макар и в намален състав, продължава да води активен живот. И днес има самодейци ентусиасти, чиято жажда за народното изкуство е неутолима.

Понеделник, късен следобед. Време е за репетиции. Читалище „Възраждане“ в Копривлен отново е притегателен център за млади и стари. На първия етаж репетират танцьорите, на втория – певиците. Условията са сравнително добри. Но най-хубавото е, че ръководителите са не само хора с опит, но и с любов към работата си. Те са Тодор Цветков и Петър Аврамов – същите, които заедно с Петър Карамфилов ръководят и Неврокопския ансамбъл. Връзката им с Копривлен е дълбока – Петър е родом оттук, а Тодор е копривленски зет.

Било е време, когато в тукашния хор са пеели до 38 певици. И оркестърът  бил голям – кавали, гайди, тамбури… Сега певиците са 10-ина, а оркестрантите – още по-малко.

„Аз постъпих като самодеец в ансамбъла през 1973 година, а професионално се свързах с него 12 години по-късно, когато поех хора и оркестъра. Оттогава съм несменяем“, казва Петър Аврамов. После отваря дума за основния проблем – младите тъкмо са вече обучени и може да се разчита на тях, отлитат. Идват други и всичко започва отначало. Добре е  все пак, че има едно ядро от жени, които не пропускат репетиции. От млади са свикнали с читалището и не си представят живота без него. Те и сега са първи на репетицията, само чакат ръководителят да даде тон и започват.

На сцената в читалище „Възраждане“ за първи път е запяла и второкласничката Габриела Аврамова, която също е от Копривлен и прославя певческите традиции на своя роден край.

А на днешната репетиция тук за първи път е и 6-годишната Здравка Георгиева, дете с талант на певица, наследен от майка, баща, баба и дядо – многозначителен факт, подхранващ оптимизъм за бъдещето на ансамбъла в Копривлен.

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK