Дарител, помагал на Бойко Гренцке: Кучетата не са във фокуса, а банковата сметка

Снимка: Борислав Борисов и Бойко Гренцке с подарената му кола

"Кучешкият проблем" в Благоевград - за маските и различните гледни точки

Къде е границата между добрината и злоупотребата и тънка ли е тя.

Един дългогодишен проблем терзае град Благоевград – хапе, трови и не дава мира на разделеното общество.

Кучешкият проблем стои между двата ясно очертани полюса, които за пореден път делят благоевградчани на зоолюбители и природозащитници и „убийци“ и антикукари. Голям е буфера от хора, приели разбирането, че кучетата трябва да бъдат само и единствено домашни любимци, отглеждани подобаващо от човека, но не и разхождащи се безстопанствено по улиците.

Така – сред тези два полюса, се появява фигурата на сирака от Благоевград, изоставен на летището от осиновителите се, срещу когото е цялата система, а той спасява кучетата от мръсните ръце на лошите граждани и местна власт.

Бойко Гренцке има здравословен проблем, който е част от неговата тежка съдба на незаслужилото да израсне в институции дете, което оставайки на пътя, събира бездомничета като себе си и им дава подслон.

Този образ обаче се разколебава от редица разкази на хора – обективно всеки от които има позиция, които са имали контакти и взаимодействие с Бойко. Те са силно разочаровани от това, че в лицето на Бойко като управител на фондация „Оскар и Лора“ и собственик на Центъра за временно пребиваване на пострадали животни ''Оскар и Лора" в село Логодаж се крие личност с далеч не така добри цели, а по-скоро егоистични.

За недохранени животни, липса на хуманни условия в Центъра, за убити такива, за липса на добро управление говорят факти, изнесени от ветеринари, доброволци, помагали на Бойко в дейността му да спасява кучета.

Борислав Борисов е управител на софтуерна компания в столицата. Той е неговите колеги преживяват шока да изгубят в ПТП свои приятел и съратник. Мъжът опитал да избегне удар с бездомно куче на платното, при който инцидент загива. Това преобръща представите на Борислав и неговата компания – която помага в различни каузи, се обединява за още една – да помогне за решението на проблема с бездомните кучета.

ЦЕЛИЯ РАЗГОВОР С БОРИСОВ ВИЖТЕ ВЪВ ВИДЕОТО

Така Борислав стига до Бойко, за когото предварително е предупреден, че не всичко изглежда така невинно и съжалително, както Гренцке представя обществено.

Въпреки всичко Борислав и колегите му делегират на Бойко отговорността да му помагат финансово и чрез фондацията да бъдат осиновявани кучета, спасени от улицата.

Буквално сумите месечно, дарявани от Борислав, са големи, но в периода от февруари 2022 до 2023 – за година, дейността на Бойко не постига необходимите цели. Кучетата продължават да живеят в неподходящи за тях условия, Борислав продължава да дарява средства за храна и консумативи, за които разбира, че Бойко е търсил средства и от други дарители, както и че управлението на фондацията от Бойко е неефективно. Центърът – за който няма издадени документи и е незаконен като такъв, е потънал в дългове към зоомагазини, а властите притискат Бойко чрез глоби да си върши работата – да ваксинира и кастрира животните.

Проблем е също, че има данни за това как новопостъпили животни в Центъра са поставяне в клетки с болни такива и са били заразявани умишлено, за да може „бройката и грижата“ към кучетата да е по-малка. За това доказват ветеринарни прегледи, направени на животните. Кучетата са държани по 23 часа в клетки, а за час са изкарани, за да се почистят „домовете им“, но към тях не е проявявано никакво внимание.

Компанията на Борислав предлага да бъде назначен друг управител на Центъра, но собствеността да остане на Бойко. Гренцке се съгласява, съзрял, че неговото управление е безхаберно и неефективно за животните, но след две седмици се отказва.

Това е грешно управление на самозванец, преписвайки се добрината на доброволците, реално грижещи се за кучетата. Ние превеждахме суми на месец, чрез които искахме да се полагат грижи за животните, които да бъдат осиновени. А чрез сигнали от граждани чрез социалните мрежи спасявахме такива, стига те да отговарят на определен профил, който бяхме създали, разказа Борисов пред ИНФОМРЕЖА.

Медията ни се свърза именно с него като бивш дарител на Гренцке, за да потърси и другата гледна точка за това защо толкова хора са се отказали да помагат на Бойко през годините и защо има проблем с отглежданите от него кучета. Фокусът на разговора с Борисов е именно животните, а не личността на Бойко, който Борисов определи като събирателен образ на българи, намерили „лесния начин“ за печалба от добрината на хората. Поставяйки си маската на болен, добряга, благодетел, сирак – формулата на манипулация работи успешно от поне 30 години.

За подобен случай, но с измамени хора, а не животни ви разказахме в ИНФОМРЕЖА преди години, засягайки личността на активистката и борец за правата на хората с увреждания Павлина Григорова, която и до днес от инвалидния си стол – без да има нужда от такъв, се включва в различни политически и неправителствени кампании.

Борисов задава въпроси на доброволците, които не са чак толкова много, за това познават ли Бойко достатъчно.

„Фондацията няма управител, на фокус е банковата сметка. Затова нека добрите хора наистина си зададат въпроса – на кого помага – на Бойко или на кучетата?. Самият така наречен Център е изграден с евтини материали, въпреки отделните огромни за което суми. Това е съвременен концлагер за животни, в който управителят не знае нито точната им бройка, нито от какво страдат, нито какви са на цвят, нито колко са големи…“.

Борисов бе категоричен, че не е искал нито той, нито дарителите – негови колеги, да придобиват Фондацията, аргументирайки се със следното изречение: „Не мога да управлявам личния си живот, но пък „мога“ да управлявам приют“. Защо ще ми е необходимо да взема нещо, което видимо не работи?!“

Именно за личния живот на Бойко под маската на скромността стой, според Борисов, едно лице, което от сутрин до вечер употребява алкохол, което проиграва суми в казино и което няма изградени трудови и морални навици, които да спазва.

На 21 септември 2022 г. кметът на Благоевград – Илко Стоянов, оповести:

Автомобилът, с който са превозвани кучетата от Логодаж до Благоевград, не съответства на нормите за транспорт на животни. Оказва се, че лекият автомобил е дерегистриран.

Във входа на проверка, извършена на пътя между Логодаж и Благоевград, са установени двама мъже и две кучета. Установено е, че автомобилът е дерегистриран. Съставени са съответните актове, а по отношение на лицата се работи за установяване на съпричастността им към друг вид незаконна дейност. Лицата са приведени в Районно управление. В присъствието на Гренцке е извършена проверката на двете лица, които са пътували с автомобила, каза Красимир Уруджолов, началник на Първо РУ-Благоевград.

След разговора с Борисов, стана ясно, че именно този автомобил е бил закупен от компанията за Бойко, който не могъл да се справи и с това управление.

За всичките си твърдения, Борисов представи пред медията ни документи за преводите на суми, за закупени консумативи, който е готов да покаже всекиму, тъй като те са осчетоводени и законни.

Именно до узаконяване на приюта и превръщането му документално в такъв е трябвало да се достигне с помощта на Борисов, но Бойко не е пожелал светлината да проникне там.

Защо – отговор трябва да си даде всеки сам за себе си читател, лишен от емоцията на чия страна е – на Бойкова или на Борисова, защото кучетата – и всяко живо същество, имат само една позиция – на пълноценен живот.

МЕДИЯТА НИ СЕ ОПИТА В РАМКИТЕ НА ТРИ ПОРЕДНИ ДНИ ДА СЕ СВЪРЖЕ С БОЙКО ГРЕНЦКЕ ЗА ПОЗИЦИЯТА МУ ПО ВЪПРОСА, АЛА ТЕЛЕФОНЪТ БЕ ИЗКЛЮЧЕН. ИНФОМРЕЖА ОСТАВА НА РАЗПОЛОЖЕНИЕ ЗА РЕПЛИКА ОТ СТРАНА НА ГРЕНЦКЕ.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK