Кметът на Благоевград за кучешкия приют: Ще спазвам закона в интерес и на животните, и на хората

Снимка: Център за спасение на кучета "Оскар и Лора"

Стоянов нарече терена „депо за разпространение на кучета в града“

Аз прилагам закона, а протестиращите са против него.

Това обяви на пресконференция кметът на Благоевград – Илко Стоянов, след като по-рано днес се проведе протест край село Логодаж.

Група зоолюбители се събраха под строга полицейска охрана пред така наречения приют за бездомни животни „Оскар и Лора 2019“, на име на фондация, управлявана от Бойко Гренцке.

Според заповед на Стоянов от 25.04. тази година днес в 10 ч. трябваше да бъдат съборени незаконни постройки, намиращи се на частния терен, а именно изградени клетки за кучетата, които са 23-26 на брой.

Според зоолюбителите кметът е против животните и тяхното отглеждане в така наречения приют, който се издържа само от дарения.

Стоянов нарече терена „депо за разпространение на кучета в града“. Той обяви, че досега не е постъпвало заявление в Общината за изграждане на приют. Ако има такова, Общината би съдействала документално веднага, каза Стоянов.

„Тези хора не се опитаха да направят нито едно законно действие. Кучетата хапят деца, а аз защитавам децата. Защитавам обаче и кучетата, които са отглеждани по 3 в клетка и това е меко казано нехуманно отношение, за което ще подам сигнал в прокуратурата.“

Стоянов заяви, че ако животните от терена не бъдат осиновени от хора или прибрани от протестиращите, Общината в лицето на Общинския приют ще ги прибере и ще се погрижи за тях. Преди месец именно от терена са взети 11 кучета, които са били в недобро състояние, обясни Стоянов. Сега кучетата са много по-добре.

„Тези хора работят и срещу интереса на кучетата. Има регистрирани животни на името на други лица – а не са Гренцке, от Кърджали и София, например. 8 кучета не са чипирани, а 3 не са регистрирани. От цялата ситуация – кучетата не са виновни, а тези, които уж ги защитават“, каза Стоянов.

Той обясни, че след проверка е установено, че кучетата са агресивни, а не е ясно на какво се дължи това и дали не е умишлено породено.

„В това депо бягат от светлината. Ако приютът стане законен, то то стопаните ще бъдат принудени да спазват закона“, завърши темата Стоянов.

По време на пресконференцията стана ясно, че доброволците сами са започнали да демонтират постройките.

Снимки: Община Благоевград

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK