Гълъб Донев: Има осигурен газ до август, ще търсим от всички източници

Снимка: БГНЕС

Той отказа да коментира назначенията, както и смените на зам.-министрите

Несериозно твърдение е, че служебният кабинет ще въвежда извънредно положение. Няма такива намерения, но държавата се намира в кризисна ситуация и то във всяка сфера на обществения живот. Това коментира пред БНТ в предаването "Още от деня" служебният премиер Гълъб Донев.

Той отказа да коментира назначенията, както и смените на зам.-министрите, тъй като идват с кабинета. Всички други назначения са минали през сериозно изследване на професионална квалификация, поясни Донев. 

За смяната в НАП той се аргументира с отчета й и приходите и анализите и прогнозите, които не съответствали на реалната ситуация в страната. Мотивите за смяната на Румен Спецов са чисти и изрядни, категоричен е премиерът.

Гълъб Донев посочи още, че винаги е държал на приемственост в кабинетите, за да са в полза на хората.

"Но това, което заварваме, не говори добре... ще се опитаме да има приемственост. Обвиняват ни в неща, които предстои да свършим. Политиките за бизнеса ще приемем, но нещата, които 7 месеца не са придвижвани, ще се опитаме да придвижим в добра фаза за следващо правителство", уточни той. 

Относно кризата с природния газ Гълъб Донев поясни, че са осигурени количества до август, а за септември, октомври и декември няма сигурни доставки, за интерконектора с Гърция ще се положат всички усилия да бъде доведен до край, но има неприключени акт 15, 16.

"Ще търсим източници за диверсификация за доставките на газ в България с цел намиране на цялото нужно количество, включително и за бизнеса. 1/3 от количеството не е покрито, а 7-те танкера, за които се говори - е само оферта", добави той. 

"Ще разширим кръга за преговори и ще търсим от всички възможни източници, за да няма търгове от ден за ден, от час за час и от седмица за седмица", категоричен бе Гълъб Донев. Той обеща, че ще търсят своевременно решения и за компенсациите за тока на бизнеса.

Служебният премиер коментира и увеличението на пенсиите и за юли, и за октомври. Той е категоричен, че приетото от парламента решение ще се случи, и ще бъде изпълнено от служебния кабинет "макар чисто експертно да не е съгласен с промените".

"Принципите на социалното осигуряване са разрушени и в пенсията за юли месец с 60-те лв. добавка ще продължат да се плащат без формула занапред. Следващ парламент трябва да изчисти това недомислие", обясни Донев.

За него ще има проблем октомври, когато няма да има увеличение за всички пенсионери, а формулата ще отнеме при добити права на пенсионерите. Донев критикува и повишаването на максималната пенсия на 3400 лв. от октомври - за него "това е недомислица, тъй като новите пенсионери никога няма да я получат, защото се ограничават от тавана от 2000-а година".

Служебното правителството ще подготви базов бюджет за 2023 г., ще се изпълнява и плана за членството на България в Еврозоната, обеща премиерът.

Призива на президента Румен Радев "да не се въвлича България във война" Гълъб Донев приема еднозначно.

"България е надежден и сигурен партньор на НАТО и ЕС, има и национални интереси, които трябва да се отстояват. Няма риск, но трябва да се следи това да не се случи", поясни той.

По въпроса за изгонените 14 български дипломати от Русия днес Донев уточни, че сред тях са 4 дипломати и 10 души технически персонал.

"В консулството в Санкт Петербург ще има ситуация на невъзможност да работи, но днес говорих по въпроса и има план за облекчаване на работата на българските служби там", съобщи той.

В заключение Гълъб Донев коментира, че партиите използват служебния кабинет за политически дивиденти, "което не води до добри позиции за гражданите за кого да гласуват и влияе на кризите в страната". Гълъб Донев обеща да няма трусове по време на управлението на служебния кабинет, той познава министрите и е работил с тях, но няма да се колебае да ги смени, ако не се справят. Той не очаква и гражданско активно недоволство през тези месеци.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK