Работещи в столичния градски транспорт излизат на протест в утрешния ден заради лошото заплащане. Самият градски транспорт обаче ще се движи нормално по маршрутите и според разписанията си. Това увери кметът на София Йорданка Фандъкова, съобщава news.bg.

"По отношение на протеста на транспортните синдикати. Градският транспорт ще работи по всички линии. Уведомлението за протест засяга три точки за събиране - "Петте кьошета", "Лъвов мост" и "Сточна гара". Там ще участват само служители, които не са работа", уточни столичният градоначалник.

От общината призовали недоволните служители да не протестират преди 8:30 часа, когато започва провеждането на държавните зрелостни изпити. След като се съберат на въпросните 3 точки към 9 часа, протестиращите ще се отправят към Министерски съвет, където имат среща с представители на властта.

Що се отнася до недоброто финансово състояние на столичния градски транспорт, Фандъкова подчерта - следва да има по-добро взаимодействие с държавата, какъвто е примерът в много европейски държави. Столичният кмет е провела разговори с министъра на транспорта и премиера Кирил Петков, а от "Московска" 33 ще настояват за повече средства при актуализацията на бюджета, която предстои през юни.

А що се отнася до протеста на таксиметровите шофьори - те ще се съберат в 9 часа на Южната дъга между бул. "България" и бул. "Черни връх" без да затварят движението. След това ще се отправят към центъра, като ще блокират движението на бул. "Мария Луиза", но ще пропускат трамваите. От там пеша отиват към Министерски съвет.

Утре предстои и трети, най-мащабният от всички протести - този на товарните и автобусни превозвачи, които се заканиха да блокират столицата със стотици превозни средства.