ДО ЧАСОВЕ: Интерконекторът с Гърция получава Акт 16

Снимка: БНР

На официалното откриване на проекта ще присъства председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен

Газовата връзка между България и Гърция ще има Акт 16 най- късно утре. Това обяви регионалният министър Иван Шишков. Очаква се, след като интерконекторът заработи, цената на природния газ да падне под сегашните 350 лева за мегаватчас.

Всички необходими документи, за да получи връзката Акт 16, вече са събрани – с помощта на държавата, и подадени към ДНСК. Така решението за ползване се очаква да бъде издадено утре. Официалното откриване пък ще се състои в НДК в събота. На събитието ще присъстват председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентите на Северна Македония и Сърбия, както и гръцкият премиер. Домакин на церемонията ще е българският държавен глава Румен Радев.

А Комисията за енергийно и водно регулиране се събира, за да обсъди цената на газа за октомври. „Булгаргаз” вече внесе предложение тя да падне с малко над 100 лева - до 247 лева за мегаватчас. Още миналата седмица от дружеството обещаха да направят опит тарифата да бъде дори по-ниска.

Това очакват и експертите. Те също смятат, че газ през зимата ще има. Затова и според тях „Булгаргаз” трябва да се концентрира не толкова върху количествата, колкото върху намирането им на най-добра цена.

„България не потрябява толкова много природен газ, за да бъдем притеснени в осигуряването на количествата, необходими на нашия пазар. Тук въпросът е цената”, коментира енергийният експерт Антон Иванов.

Окончателното решение за новата тарифа ще стане ясно на 1 октомври.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK