Как да изберем бетонобъркачка?

Снимка: https://tashev-galving.com/

Професионалните модели са в състояние да работят цял ​​ден без прегряване и да произвеждат стотици литри смес

Какво е това бетонобъркачка? Бетонобъркачката може бързо да омеси фугиращата смес за изливане на подове и шпакловане на стени. Професионалните модели са в състояние да работят цял ​​ден без прегряване и да произвеждат стотици литри смес, а домакинските бетонобъркачки имат компактни размери и се използват за изливане на подове или градински пътеки.

Бетонобъркачки от гравитационен тип

Тези бетонобъркачки се използват в професионалното и частно строителство, както и при основни ремонтни и довършителни работи. Когато барабанът се върти, лопатките остават неподвижни, а заредената смес се издига и пада надолу и пада върху лопатките. Предимството на такива бетонобъркачки е икономичната консумация на енергия. Основната цел е смесване на течни бетонови разтвори и състави с натрошен камък.

Гравитационните модели се различават по вида на задвижването. Скоростната кутия е отговорна за намаляване на скоростта на въртене на изходния вал и увеличаване на въртящия момент. Уредът е покрит с капак, който предпазва от замърсяване и преждевременно износване на уреда. Ако скоростната кутия се повреди, целият модул трябва да бъде сменен. Такова оборудване се избира за ежедневна интензивна употреба.

В бетонобъркачка тип корона въртенето на барабана се получава, когато действието се предава от двигателя към зъбния елемент, обграждащ барабана - короната. Тази конструктивна особеност значително намалява цената на бетонобъркачка, но поради пясък и мръсотия короната бързо се износва. Добрата новина е, че е сравнително лесна за подмяна. Най-издръжливите корони са изработени от стомана и полиамид, чугун, поради своята крехкост, служат по-малко.

Обикновено коронните бетонобъркачки се използват в частното строителство, например при изливане на основата за лятна вила или гараж и направата на градински пътеки.

Бетонобъркачка за хоросан

В  смесителите за хоросан не се върти барабанът, а шнекът с монтирани вътре в него остриета. Това ви позволява ефективно да разбърквате не само течащи циментови разтвори, но и гъсти, пластични и вискозни строителни смеси. Въртящите се остриета смесват добре компонентите и се оставят да се получи хомогенен състав. Обикновено такива бетонобъркачки се използват в професионалната сфера от строителни екипи, мазачи и за други довършителни работи, когато се смесват няколко хиляди литра хоросан всеки ден.

Работни часове

Цикличното оборудване е предназначено да зарежда строителни материали на определени порции. Всяка нова порция трябва да се излива в барабана само след като готовият разтвор се разтовари. В зависимост от обема на приготвената за един цикъл строителна смес се определя производителността на бетонобъркачката. Предимството на такова оборудване е мобилността.

Волтаж

Домакинските бетонобъркачки работят на 220 V захранване . Професионалните модели са свързани към трифазна мрежа с напрежение  380 V. Този параметър трябва да се вземе предвид при работа далеч от източник на електричество - електрическият генератор трябва да съответства на напрежението на оборудването.

Мощност

В частното строителство, когато обемът на работа е малък, се използват бетонобъркачки с мощност до 1 kW . Например, модел с мощност 0,6 kW е в състояние да смеси 75 литра разтвор в един цикъл. Предлагат се професионални уреди с двигатели до 7 kW . Само за няколко минути можете да получите няколкостотин литра строителна смес.

Обем на барабана

В паспорта на всяка бетонобъркачка са посочени две стойности: обемът на барабана и полезният обем, който характеризира свободното пространство за зареждане на компонентите. Например, бетонобъркачка с барабан от 160 литра има полезен обем от 125 литра. Количеството на готовия разтвор за едно натоварване зависи от капацитета. Това определя производителността и обхвата на уреда.

Бетонобъркачките с барабан до 100 литра се използват за частно строителство, например гараж, лятна резиденция, беседка, баня. В един цикъл можете да получите до 40 литра готов разтвор - напълно достатъчно с малко количество работа. Предимствата на такива модели включват компактност и ниско тегло от 20 - 30 кг. Могат да се местят сами.

Оборудването с вместимост до 150 литра може да се използва в частно и търговско нискоетажно строителство, както и за приготвяне на разтвори за мазилка и запълване на подове. Получавате 60 - 100 литра готов материал за един работен цикъл. Теглото достига 50 - 60 кг, така че няма проблеми със самостоятелното транспортиране.

Уредите с капацитет до 300 литра могат да приготвят до 150 литра разтвор. Производителността на оборудването е достатъчна за бързата работа на екип от зидари, както и за изливане на основата или пода. Уредът тежи над 100 кг. Предвидени са колела за придвижване.

Модели с обем на барабана 400 - 500 литра приготвят до 200 - 350 литра хоросан. Необходима е висока производителност за мащабна работа, например, когато трябва бързо да напълните фундамент или бетонни подове. Теглото на оборудването е над 250 кг.

При многоетажно строителство бетонобъркачката изпълнява спомагателна функция, например се използва на закрито за изливане на подове. В някои случаи не е необходим голям обем от готовата смес в един цикъл, тъй като се смесват разтвори с различни пропорции на компонентите. Тук не е толкова важен обемът, колкото възможността за продължителна работа без заплаха от прегряване на уреда.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK