Първан Симеонов: От много информация за Covid-19 спряхме да слушаме

Снимка: news.bg

Никой не знае какво е случва, но от сутрин до вечер експерти говорят по въпроса

Информацията за Covid-19 се превърна в "бял шум", т.е. всеки спря да слуша. Макар и правилна, постоянното говорене доведе до резистентност - да вземем предвид новия щам. Никой не знае какво е случва, но от сутрин до вечер експерти говорят по въпроса.

Това коментира социологът Първан Симеонов. Той, заедно с научен колектив в състав проф. Даниел Вълчев, доц. Борис Попиванов, доц. Мартин Белов и доц. Симеон Гройсман представиха на пресконференция в БТА проекта си, озаглавен "Кризата с Covid-19 и бъдещето на либерално-демократичните конституционни модели".

С няколко думи целта му е да анализира дали либералния модел на демокрация, в който живеехме досега, може да остане същия при новите реалности, предизвикана от коронапандемията.

По думите на социологът от "Галъп интернешънъл" в обществото се оформят два противоположни на пръв поглед, но верни взаимно разкази. "Единият казва, че такива и такива мерки следва да се взимат при такива и такива условия, такива и такива нива на заболеваемост. Същевременно има и друг разказ, гледащ отгоре в обществено-политически план - накъде отива обществото. С прекаленото навлизане на експертното говорене политическото бе оставено на заден план. А това е и политически разговор в това число", каза той.

"Трайна барикада" между ваксинирани и неваксинирани - въпреки въвеждането на зелените сертификати, не само не намалява, а напротив - расте, макар и минимално - от 45% на 46% през ноември. Причината - именно насаденото недоверие в обществото към властовите елити. Най-голяма е групата на нежелаещи да се ваксинират сред младите хора и маргинализираните групи.

По думите на експерта по конституционно право доц. д-р Мартин Белов ограничения, подобни на тези в Австрия, които предвиждат дори и затвор за отказващи да се ваксинират, ще бъдат противоконституционни, ако се приложат тук в България. "Това не значи, че не могат да бъдат въведени, но ще бъдат противоконституционни. Дали става дума за принуда на 60% или дори на 1%, няма разлика", коментира той.

"Има 3 различни хипотези - че ковид кризата ще промени значително либерално-демократичните конституционни модели и че няма да го направи. И трето, което смятам за най-вероятно - просто изкарва на преден план проблеми, таяли се през годините", каза на свой ред Даниел Вълчев. И допълни и другата причина за загубата на доверие от страна на хората към мерките - създава се нов технократски елит на експерти, а разговорът става основно такъв, което кара много хора да престанат да слушат. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK