Висока избирателна активност е имало при гласуването в САЩ

Снимка: БГНЕС

В осем от секциите водеща е партията Продължаваме промяната

Заради часовата разлика изборният ден зад граница приключи най-късно в американските щати Калифорния, Аризона и Невада, както и във Ванкувър, Канада. 
 
По данните за предпочитанията към момента, които не обхващат всички 15 секции, за които БНР има информация, в осем от секциите водеща е партията Продължаваме промяната. Според наши източници в тези секции "навсякъде" разликите между Продължаваме промяната и класираните на второ място са "огромни." По неофицилани данни за сега Продължаваме промяната водят в Балтимор, Вашингтон, Вирджиния Бийч, Джаксънвил, Нейпълс, Орландо, Сан Антонио и Шарлът. 

Според междинните данни от 11 секции в САЩ гласувалите на тези избори са повече от тези на изборите през юли. Гласувалите са повече и от изборите през април, когато бе отбелязана рекордна активност.  При огромния интерес през пролетта по данни на ЦИК общият брой на намерените в избирателната кутия действителни гласове е бил над десет хиляди или около 3,5% от българската общност в САЩ, ако съдим по неофициалните данни на МВнР. През юли в САЩ за български парламент гласуваха малко над 8900 души. 

Информацията за останалата част от този вот САЩ се очаква по-късно през деня. 

Във Вашингтон дошлите в секцията в българското посолството заявиха, че са гласували за справяне с корупцията, за прозападната ориентация на страната и за да упражнят важното право на глас. Сред тези, с които разговаряхме, имаше и такива, които бяха обезпокоени от ниската избирателна активност в България. 

Организаторите на изборите в Съединените Щати сега гледат с тревожност към балотажа за изборите за президент. Притесненията са свързани със забавянията на доставките заради пандемията от Ковид-19 и възможността изборните книжа и машините за гласуване да не достигнат до всички секции в САЩ преди крайния за това срок.  /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK