Байдън: Моят основен приоритет е обръщане на растящата инфлационна тенденция

Снимка: ЕПА

Той потвърди своя ангажимент към независимостта на Федералния резерв

В светлината на последния доклад за индекса на потребителските цени на САЩ, който показва, че годишната инфлация през октомври е скочила с 6,2% (най-висока инфлация от ноември 1990 г.), президентът Джо Байдън подчерта в сряда, че обръщането на тенденцията на високата инфлация е неговият "основен приоритет".

"Най-големият дял в увеличението на цените в представените днес данни се дължи на нарастващите разходи за енергия“, посочи той. Байдън уточни, че е "насочил" Националния икономически съвет на Белия дом "да преследва мерки в опит за по-нататъшно намаляване на инфлацията в енергийния сектор" и че е "помолил Федералната търговска комисия да отвърне на всяка манипулация на пазара или на повишаване на цените, когато тя касае енергията".

Нивата на инфлация в други области "отразяват продължаващата борба за възстановяване на гладкото функциониране на икономиката при нейното рестартиране след коронавирусната криза", добави американският президент.

Той потвърди своя "ангажимент към независимостта на Федералния резерв да наблюдава инфлацията и предприема стъпки, необходими за борба с нея" и отново призова Конгреса на САЩ да приеме неговия план за икономическо стимулиране и развитие на инфраструктурата (Build Back Better plan). /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK