Окончателно: Всички ученици присъствено от понеделник

Снимка: Infomreja.bg

Тестовете и за големите ученици ще бъдат от т.нар. "щадящи" или "слюнчести" и ще бъдат взимани в началото на седмицата

Всички ученици ще се върнат в училище в понеделник. При условие, разбира се - да се тестват за Covid-19 веднъж седмично. Това увери в ефира на националната телевизия министърът на образованието акад. Николай Денков.

Тестовете и за големите ученици ще бъдат от т.нар. "щадящи" или "слюнчести" и ще бъдат взимани в началото на седмицата.

Има желание и възможност, но, оказва се, с кратък времеви хоризонт, поне към момента. Има налични тестове едва за седмица, стана ясно от думите на министъра. Очаквали се обаче допълнителни бройки тестове.

"Седмично пристигат около 400-500 хиляди тестове", отчете главата на просветното ведомство. Именно затова и били занижени критериите - при тестване 2 пъти в седмицата, каквото бе първоначалното изискване, нямало как да бъде осигурен присъствен учебен процес.

Министърът е оптимист относно новите мерки - докато в началото на изискванията за тестване на децата от 1 до 4 клас едва 57% от родителите са били съгласни, то сега тази цифра била близо 90%. Тази тенденция, смята Денков, щяла да бъде идентична и при гимназистите и прогимназистите.

Денков коментира и сложните си отношения с Министерството на здравеопазването. "Това, което бе изненада за мен, бе че нямаше достатъчно тестове. В петък гръмко бе обявено, че ще дойдат 1 милион теста. Ако това беше се случило, учениците вече щяха да в клас.".

Поради това Денков е провел среща с премиера Янев, в рамките на която е изказал аргументите си. "Казах му, че аз вече не мога да се оправя по този начин и трябва да намерим решение. Проведохме среща и тримата (със Стойчо Кацаров - бел.ред.) и за щастие заповедта бе променена - имаме едно тестване вместо две."

А що се касае до учителите - между 46-48% от тях са ваксинирани по данни на министерството. "От гледна точка на статистиката учителите са едни от най-ваксинираните общности в България", отчете министърът.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK