Министерството на вътрешните работи е отправило официално запитване към руското МВР обявен ли е за издирване българският гражданин Христо Грозев, ако да, то по какви обвинения и базирано на какви правни основания. Засега обаче отговор от Москва няма. Това съобщи в парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев, пише news.bg.

С две основни точки, свързани с личността на Грозев, започна заседанието на комисията - изслушване на МВР шефа относно разследването за причините, свързани с обявяването на издирване на българина, и мерките за осигуряване на сигурността му, както и проект за решение, входиран от "Продължаваме промяната", срещу обявяването за издирване на българина от Москва.

Запитването на българското МВР е входирано в съответните служби в Москва от посланика ни в Руската федерация още на 30 декември. Дипломатическата поща има особеността, че се движи бавно, затова липсата на отговор към този момент не означава, че Руската федерация е отказала такъв, посочи вътрешният министър.

Христо Грозев не е обявен и за международното издирване. "МВР прави и ежедневна справки в масивите на Интерпол. (...) Към момента той не е обявен за издирване. Остава хипотезата Руската федерация да използва каналите на Интерпол, за да поиска от държави, които имат особени отношения с нея, лицето да бъде задържано и екстрадирано, но няма как да установим това по официален път", добави шефът на силовото ведомство.

Няма и данни за заплахи за живота на българина, както и няма искане от самия Грозев за закрила. "До 16 часа на 18 януари няма постъпили сигнали за посегателства върху живота и здравето на лицето, нито и искане от него за защита на живота и здравето му", отчете Демерджиев.

Очаквано "Възраждане" се обявиха против повдигането на темата, като я окачествиха като "буря в чаша вода". "Никой не издирва така титлувания разследващ журналист, стана ясно, че има черен печат за влизане в Руската федерация, като ако влезе там, ще бъде арестуван. Това е единственото, това е стандартна практика за всички страни, включително и европейските такива", заяви народният представител Николай Дренчев. Той предложи двете точки, свързани с Грозев, да отпаднат от дневния ред. Предложението бе подкрепено от БСП.

"Не знам кого още трябва да поканим на изслушване, за да разберем, че от тази работа няма да излезе нищо, както и нищо няма да излезе от проекта за решение на ПП. Днес разбрахме, че Грозев нито е обявен за издирване, нито е имало заплахи срещу него. В проекта за рашение е записано - действия против намеса на трети държави във вътрешните работи на България. Къде тук видяхте намеса във вътрешните ни работи? Освен това - записано е и спирането на доставките на газ от Русия - какво общо има случаят с доставките на газ, освен Руската федерация? Друга точка - забраната за изучаване на български език във временно окупираните територии и свалянето на потрети на исторически личности. Пак - какво общо има това с казуса", запита Атанас Зафиров от БСП.

Даниел Митов от ГЕРБ пък изтъкна, че вече има постигнат консенсус за декларация по случая "Грозев", постигнат на Външна комисия, и призова вътрешната комисия да се съобрази с решението. Предложение втората точка - проектът за решение на ПП да отпадне, а на следващото заседание да се разгледа и гласува документът от Комисията по външна политика, направи Стефан Янев. То бе прието 10 гласа "за".