Путин подписа укази за признаване на Запорожка и Херсонска области за независими

Снимка: ЕПА

Зеленски свиква заседание на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана

На тържествена церемония в Георгиевската зала в Кремъл ще бъдат подписани договорите за присъединяване към Русия насамопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република и контролираните от руската армияХерсонска и Запорожка област в Украйна.Кореспондентът ни в Москва Ангел Григоров с подробностите. 

Началото на церемонията е обявено в 15:00ч. московско и българско време. Говорителят на Кремъл Дмитрий Пеков съобщи, че се очаква обширно изказване на Владимир Путин, съобщава БНР.

В същото време Песков уточни, че не става дума за годишното послание на държавния глава към Федералното събрание. След церемонията е планиран голяммитинг на Червения площад с участието на президента. Очаква се процедурата по присъединяването на новите територии да приключи следващата седмица. Първо, конституционният съд ще провери дали договорите съответстват на основния закон на страната.

При положително становище на съда президентът ще внесев Държавната дума както договорите, така и проект на федерален конституционен закон за приемане на нови субекти в състава на Руската федерация. 

Думата трябва да ратифицира документите на заседанието си на 3 октомври. Още на следващия ден те трябва да бъдат одобрени от Съвета на федерацията и накрая подписани от държавния глава. 

 

КОМЕНТАРИ

Антинатовец07:19 - 04.10.2022
Слава на Русия! Справедливостта възтържествува, въпреки рядката диария на еврогейовете и Чичо Сам.
Код за сигурност, въведете кода 2xa