Радев в Брюксел: Откритите въпроси между ЕС и Русия следва да се решават в пряк диалог

Снимка: Президентство

Държавният глава подчерта, че става въпрос и за нивото на амбицията на ЕС да бъде фактор или наблюдател в глобален мащаб

България подкрепя инициативата на Франция и Германия за воденето на пряк диалог с Русия, в който да бъдат търсени решения на откритите въпроси. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Брюксел след участието си в заседанието на Европейския съвет. Държавният глава подчерта, че тук става въпрос и за нивото на амбицията на ЕС да бъде фактор или наблюдател в глобален мащаб.

„Напомних на всички лидери, че заедно подписахме през 2017г. Римската декларация, където ясно е заложено, че Европа трябва да бъде стратегически фактор на световната арена“, посочи президентът. По думите му, в геополитиката е нужен реализъм и  неслучайно на заседанието на миналия Европейски съвет е изразил позицията, че седемте години на санкции не са довели до желаните резултати и затова е необходимо да се търсят нови инструменти за развитие на отношенията с Русия. „Най-вече за деескалация на напрежението, защото с Русия споделяме общо европейско пространство, преследваме общи цели в борбата с климатичните изменения и най-вече по отношение на сигурността. Само губим от взаимното противопоставяне и затова президентите Байдън и Путин дадоха първи сигнал в тази посока“, посочи Румен Радев.

В предложенията в доклада на Върховния представител и на Европейската комисия има ясно обосновани аргументи защо трябва да се разширяват отношенията с Русия, така че инициативата на канцлера Меркел и президента Макрон е логично продължение, заяви още Румен Радев.

Планът за възстановяване и устойчивост на България следва да е разработен така, че да достигне до възможно повече хора и да води към реална модернизация на страната, подчерта президентът в отговор на въпрос. Държавният глава напомни, че служебното правителство работи усилено по Плана, след като предишните управляващи не внесоха свой проект, който да е в съзвучие с европейските изисквания и да разчита не само на усвояване на средства, а да води до икономически растеж с ясни приоритети.

Проектът за изграждането на система за спешна медицинска помощ по въздуха с 6 хеликоптера, която да позволява реакция в първия „златен час“ от получаването на сигнал за помощ, беше откроен от президента като пример в тази насока. „Затова се работи усилено в интерес на хората и се надявам в скоро време през юли този план да бъде предложен на обществено обсъждане и да бъде внесен в следващия парламент“, заяви Румен Радев.

Запитан за дискусията, посветена на приетия от Унгария закон срещу педофилията, президентът подчерта, че слуховете, според които заради този закон Унгария ще бъде изхвърлена от Съюза, или сама ще го напусне, са силно преувеличени. „Осъждането на Унгария няма да реши проблема“, подчерта Румен Радев. Той посочи, че е призовал по време на дебатите позоваването на европейските ценности като свобода, толерантност и човешко достойнство да не бъдат използвани като клишета, а също и за тяхната прецизна употреба. „Правото на самоопределение е основна ценност и тя трябва да бъде отстоявана, но никой няма правото да налага своите разбирания и мироглед на другите“, заяви държавният глава. „Затова и призовах премиерът Орбан да сподели не просто детайлите от този закон,  а мотивите и причините, поради които са го приели. Орбан посочи съвсем ясно, че според тях този закон е насочен в защита на правата на детето и семейството“, добави Румен Радев.  

Опитът да се търси легитимация в чужбина не може да компенсира загубата на легитимация вътре в България, подчерта държавният глава в отговор на въпрос за твърденията на бившите управляващи, че са обект на репресии от страна на служебното правителство, а в страната е налице процес на реставрация на комунизма. „Абсурдно е точно тук, в Брюксел да се изтъкват такива доводи, тъй като Европейският парламент прие резолюция, спрямо бившите управляващи, излагаща напълно греховете на тяхното управление. Виждате, че по-късно и нашите партньори от САЩ наложиха безпрецедентни санкции на България и то на бизнесмени, близки до бившия премиер“, припомни президентът.

Румен Радев отбеляза също така, че темата за върховенството на закона ще става все по-актуална в България и тук Европа е изостанала от САЩ в прилагането на практически мерки за борба с корупцията. Президентът подчерта и че в доклада за отношенията на ЕС с Русия като един от основните проблеми е посочена корупцията и прането на пари. „ЕС има претенции и гледа с микроскоп какво става в Русия по тази тема, но България досега оставаше в периферията. А ние трябва да погледнем първо в нашата си къщичка“, коментира държавният глава. Президентът призова изразходването на средства по Плана за възстановяване и устойчивост и по бъдещите оперативни програми, да бъде обект на още по-силен контрол от страна на ЕС.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK